Timișoara - Capitală Europeană a Culturii 2023, la start | VIDEO LIVE
Evenimentul inaugural a fost găzduit de Palatul Lloyd.
17 Februarie 2023, 11:30
Palatul Lloyd a găzduit, vineri, conferința internațională care deschide serie de evenimente Timișoara - Capitală Europeană a Culturii 2023.
În cadrul evenimentului, primarul Dominic Fritz a anunțat că programul cultural va costa 44 de milioane de euro, fiind implicați peste 5.000 de artiști. "Așteptăm un public între 500.000 și un milion de oameni", a adăugat edilul.
1.500 de voluntari de toate vârstele sunt angrenați în program. "Școlile, firmele private, toată Timișoara este alături de proiectul Capitalei Culturale", a mai spus Dominic Fritz.
Municipalitatea investește în transportul public în comun, pentru a asigura desfășurarea anului Cultural, a mai spus Dominic Fritz. De altfel, în acest weekend inaugural, circulația cu mijloacele de transport în comun este gratuit la Timișoara.
Comisar european pentru Transporturi, Adina Vălean a declarat, la rândul său, că Timișoara are oportunitatea de a absorbi foarte mulți bani europeni pentru a pune în valoare patrimoniul cultural.
Ministrul Culturii a precizat că Timișoara a fost dintotdeauna o capitală multiculturală. "Ministerul Culturii sprijină proiectul și i-a finanțat, cu 114 milioane de lei, investițiile în patrimoniul cultural local", a precizat Lucian Romașcanu. "Nu ne vom pune la butonieră acest șir de evenimente. Timișoara este pentru timișoreni", a completat ministrul.
"Cred ca Timișoara poate fi o capitală a artelor plastice. Expozițiile Paul Neagu, Victor Brauner și Constantin Brâncuși sunt un punct de plecare în această direcție", a declarat Alin Nica, președintele Consiliului Județean Timiș.
În memoriile sale, primarul Joseph Geml (1914 – 1919) scria că Palatul Lloyd "este cea mai frumoasă casă din Timișoara". Restaurantul s-a deschis la 28 iunie 1912, înainte ca această clădire să fie complet terminată, locația denumindu-se Cafe Wien până în anul 1926. Interioarele au fost decorate opulent, în stil Wiener Secession, de artiști celebri ai vremii, mobilierul, separeurile și lambriurile de lemn cu intarsie fiind opera meșterilor timișoreni Lehman.
În perioada 15 septembrie - 18 octombrie 1915, clădirea a găzduit cartierul general al trupelor germane, iar mareșalul August von Mackensen își servea cafeaua sau masa în această locație.
În Piața Unirii din Timișoara, vineri se fac repetiții pentru concertul de deschidere a programului Timișoara Capitală Europeană a Culturii.
În ziua deschiderii oficiale a anului „Timișoara, Capitală Europeană a Culturii”, Radio România Cultural dedică acestui oraș un program exclusiv.
Întregul conținut al Radio România Cultural este adaptat, pentru a reflecta actualitatea și trecutul unui oraș legendar, care a dat României personalități și evenimente cu adevărat unice de-a lungul anilor.
Publicul RRC va putea asculta documentare și interviuri despre istoria multiculturală a orașului Timișoara și a Banatului, despre viața socială sau despre starea infrastructurii culturale. Nu vor fi uitate viața universitară și aspectele legate de primirea oaspeților așteptați în număr mare, precum gastronomie și turism.
Acestor reportaje și documentare li se adaugă interviurile live despre programul la zi al Capitalei Culturale Europene și despre agenda următoarelor luni.
Un eveniment special este organizat la Teatrul German din Timișoara, de unde Radio România Cultural transmite în direct, începând cu ora 19:30, o premieră absolută de teatru în concert. Produs de Teatrul Național Radiofonic, spectacolul se intitulează “1989. CIFRE” și poartă semnătura Ilincăi Stihi.
Proiectul "24 de ore la Timișoara" este sprijinit de Radio Timișoara.