Pepiniera. 1306 plante pentru Timișoara, în Piața Victoriei
Structura a fost realizată de Ordinul Arhitecţilor din România - Filiala Teritorială Timiş.
17 Februarie 2023, 13:38
Pepiniera. 1306 plante pentru Timișoara invită trecătorii să se oprească pentru câteva momente și să observe Piața Victoriei printr-o experiență nouă, de la înălțime.
Realizată dintr-o structură metalică și modulară, instalația temporară este deschisă publicului larg pentru o perioadă de 10 luni, până la finalul anului 2023.
Potrivit organizatorilor, fiecare platformă oferă un punct de belvedere, cu perspective inedite asupra unor clădiri și spații iconice, precum și loc pentru multiple activități culturale. Instalația poate fi văzută ca un test pentru noi posibilități de a folosi, imagina și percepe spațiul public. Având în vedere viitoarele transformări urbane ale zonei, propunerea urmărește să pună în discuție diverse funcțiuni și temporalități ale orașului și implicarea diferitelor comunități și instituții în procesul de regenerare. Odată încheiată perioada sa de viață, Pepiniera va pune structura, arborii și plantele înapoi în circuit, respectând logica de refolosire totală a resurselor.
Componenta vegetală a proiectului integrează straturi succesive de natură, de la specii perene de arbori, arbuști și plante floricole la specii anuale (productive și ornamentale) produse în grădinile comunitare din Timișoara sau la instituții de cercetare și învățământ superior horticol.
Proiectul își propune astfel să transmită un mesaj puternic despre (bio)diversitatea urbană ca element identitar al Timișoarei și serviciile ecosistemice pe care aceasta la aduce societății. Totodată, intervenția propune și o importantă componentă comunitară prin implicarea unei rețele locale de producători și a societății în general.
Prin componenta naturală, Pepiniera aduce în discuție problematici globale precum schimbarea climatică, deșertificarea, lipsa spațiilor umbrite, crizele de resurse, co-existența diverselor forme de viață, patrimoniul botanic al orașului.
În ziua deschiderii oficiale a anului „Timișoara, Capitală Europeană a Culturii”, Radio România Cultural dedică acestui oraș un program exclusiv sub titlul "24 de ore la Timișoara".
Întregul conținut al Radio România Cultural este adaptat, pentru a reflecta actualitatea și trecutul unui oraș legendar, care a dat României personalități și evenimente cu adevărat unice de-a lungul anilor.
Publicul RRC va putea asculta documentare și interviuri despre istoria multiculturală a orașului Timișoara și a Banatului, despre viața socială sau despre starea infrastructurii culturale. Nu vor fi uitate viața universitară și aspectele legate de primirea oaspeților așteptați în număr mare, precum gastronomie și turism.
Acestor reportaje și documentare li se adaugă interviurile live despre programul la zi al Capitalei Culturale Europene și despre agenda următoarelor luni.
Proiectul "24 de ore la Timișoara" este sprijinit de Radio Timișoara.