Expoziția Victor Brauner, una dintre vedetele zilei în care Timișoara devine Capitala Europeană a Culturii
Expoziția retrospectivă își propune să funcționeze ca un omagiu adus acestei figuri centrale, extrem de relevante pentru suprarealismul internațional.
17 Februarie 2023, 12:55
Programul primei zile de deschidere a anului Timișoara - Capitală Europeană a Culturii include, de la ora 16:00, vernisajul expoziției "Victor Brauner: Invenții și magie".
Palatul Baroc găzduiește lucrările artistului.
Expoziția retrospectivă își propune să funcționeze ca un omagiu adus acestei figuri centrale, extrem de relevante pentru suprarealismul internațional, precizează organizatorii. Aducerea lui Brauner în ţara sa de origine constituie o ocazie unică pentru vizitatori de a descoperi aceste „premoniții” pentru prima dată.
Curatoarea expoziției, Camille Morando – director de documentare la Centrul Pompidou şi profesor la Ecole du Louvre – a selectat peste 100 de tablouri, desene, sculpturi, ilustrații și documente care acoperă întreaga activitate artistică a lui Brauner. Expoziția include și un împrumut excepțional de peste 50 de lucrări de la Centre Pompidou.
Victor Brauner (1903–1966) s-a născut la Piatra Neamț și s-a afirmat, în anii 1920, ca figură emblematică a avangardei bucureștene. În 1933, Brauner se alătură mișcării suprarealiste inițiate de André Breton, iar în 1938 se mută definitiv la Paris. Tot atunci, artistul pierde accidental un ochi și, pentru că se pictase cu mai mulți ani în urmă într-un autoportret cu ochi enucleat, devine „pictorul vizionar” al mișcării suprarealiste, capabil de premoniții.
În ziua deschiderii oficiale a anului „Timișoara, Capitală Europeană a Culturii”, Radio România Cultural dedică acestui oraș un program exclusiv.
Întregul conținut al Radio România Cultural este adaptat, pentru a reflecta actualitatea și trecutul unui oraș legendar, care a dat României personalități și evenimente cu adevărat unice de-a lungul anilor.
Publicul RRC va putea asculta documentare și interviuri despre istoria multiculturală a orașului Timișoara și a Banatului, despre viața socială sau despre starea infrastructurii culturale. Nu vor fi uitate viața universitară și aspectele legate de primirea oaspeților așteptați în număr mare, precum gastronomie și turism.
Acestor reportaje și documentare li se adaugă interviurile live despre programul la zi al Capitalei Culturale Europene și despre agenda următoarelor luni.
Un eveniment special este organizat la Teatrul German din Timișoara, de unde Radio România Cultural transmite în direct, începând cu ora 19:30, o premieră absolută de teatru în concert. Produs de Teatrul Național Radiofonic, spectacolul se intitulează “1989. CIFRE” și poartă semnătura Ilincăi Stihi.
Proiectul "24 de ore la Timișoara" este sprijinit de Radio Timișoara.