Speranța Rădulescu, unul dintre cei mai apreciați etnomuzicologi din România, a murit la vârsta de 73 de ani
21 Ianuarie 2022, 12:45
...„Nu vă plac manelele? Puneţi mâna şi schimbaţi societatea care le produce!“...Acestea au fost cuvintele Speranței Rădulescu despre controversatele muzici de la periferia societății românești. A fost unul dintre cei mai importanți specialiști în muzica tradițională orală și muzicile de metisaj. A coordonat seria de discuri Ethnophonie, pe care a fondat-o alături de Horia Bernea, Costin Moisil și Florin Iordan (25 CD, dintre care 11 au fost distinse cu premii în Franța și Germania).
Speranța Rădulescu s-a născut în anul 1949, la Buzău. Și-a început studiile muzicale în Târgoviște, apoi s-a mutat în București, unde a studiat compoziția muzicală la Conservator (acum Universitatea Națională de Muzică), cu profesorii Tudor Ciortea și Myriam Marbe. Între 1973-1990 a lucrat ca cercetător etnomuzicologic la Institutul de Etnografie și Folclor din București. În acest timp a obținut titlul de Doctor la Academia de Muzică din Cluj (1984). După 1990 a continuat munca de cercetător la Muzeul Țăranului Român, timp în care și-a intensificat cercetările pe teren, în aproape toate regiunile României. Între 1988 și 2019 a organizat zeci de turnee cu concerte de muzică tradițională în Elveția, Franța, Regatul Unit (Scoția), Italia, Belgia, Olanda, Germania, Austria, Grecia, Spania, Luxemburg. Participanții erau în majoritate țărani - muzicieni din diferite regiuni ale României. Concerte memorabile au avut loc la ”Teatro La Fenice”, Veneția (Italia, 1997 și 1998), ”Teatre de la Ville”, Paris, Franța, Teatrul ”Villette” și ”Maison des Cultures du Monde” din Paris (1988-2019), Universitatea de Muzică și Teatru din Viena, Teatrul ”Montreux” (1993), ”Palatul Muzicii” din Atena. În 2005, a început colaborarea cu Universitatea Națională de Muzică din București, ca profesor asociat, activitate pe care a continuat-o îndrumând doctoranzi.
Speranța Rădulescu a fost membră a Uniunii Compozitorilor și Muzicologilor din România (UCMR), a Societății Franceze de Etnomuzicologie(SFE) și a Consiliului Internațional al Muzicii Tradiționale(ICTM).
Distincții:
1984 - Premiul Academiei Române
2005 - Premiul ”Coup de coeur” al Academiei Charles Cros pentru primele 10 CD-uri din colecția Ethnophonie
2007 - Premiul ”Schallplatten Kritik” 2007 pentru CD-ul Aromânii din Andon Poci (ediție în 5 limbi), în colaborare cu savantul austriac Thede Kahl
2020 - Premiul Coup de coeur al Academiei Charles Cros pentru Taraful din București, înregistrat de ”Maison des Cultures du Monde”, Paris.
Dumnezeu să o aibă în pază!