„Teatru independent”, site și aplicație mobilă cu harta și programul teatrelor independente din România și primele două spectacole disponibile spre vizionare ONLINE
26 Iunie 2023, 17:56
Instituțiile de artele spectacolului (teatru, dans, muzică) independente, din România, au, începând cu această lună, un site și o aplicație mobilă dedicate, care le permit spectatorilor să găsească rapid, într-un singur loc, programul de spectacole precum și locațiile instituțiilor culturale independente.
Nu mai puțin de 22 teatre independente din șase orașe ale țării – București, Cluj-Napoca, Sibiu, Iași, Brașov, Oradea, sunt acum ușor de găsit pe https://teatruindependent.ro și în aplicația mobilă Teatru independent (pentru Android și iOS) disponibilă în GooglePlay și, în curând, în AppStore.
Lansarea site-ului și aplicației vine cu o supriză suplimentară: spectacolele Câinele mamei mele, producție Apollo 111, București și Unele rufe se spală în public al Companiei de Teatru AMALGAM, Cluj-Napoca sunt disponibile spre vizionare ONLINE, gratuită, în perioada 26 – 30 iunie, pe site-ul și în aplicația Teatru independent, în secțiunea Spectacole online.
Site-ul și aplicația Teatru independent oferă informații și noutăți despre spectacole, într-un format organizat și atractiv, ușor de parcurs, indiferent de tipul de instrument folosit: mobil, desktop, tabletă. Activarea funcției speciale notificări, referitoare la anumite teatre sau spectacole, permite urmărirea noutăților legate, după caz, de teatrele sau spectacolele preferate.
Nu în ultimul rând, site-ul și aplicația mijlocesc și vânzarea de bilete, prin direcționarea către platformele de ticketing cu care lucrează fiecare teatru în parte.
Site-ul și aplicația Teatru independent au fost dezvoltate de Asociația Teatrelor Independente (ATI), în cadrul programului Bucharest Indie Network, primul program cultural al teatrelor independente din România, și se află în continuă creștere, noi și noi instituții independente din țară urmând a fi adăugate și a putea fi descoperite aici.
Site-ul și aplicația sunt doar două dintre obiectivele propuse și atinse prin programul Bucharest Indie Network, menit să sprijine mișcarea artistică din România și să o apropie, unitar, de public.
Șase ateliere au fost organizate în cadrul programului cultural, destinate în special profesioniștilor din mediul artistic, dar la care au participat, deopotrivă artiști și public general:
Atelier de dans (acrobație aeriană), sub îndrumarea profesioniștilor de la Compania „Eleina D” din Italia – septembrie 2022
Workshop Your Story, realizat de Compania Cosmino Productions din Germania, avându-i coordonatori pe artistul vizual britanic Jo Johnston și distribuția spectacolului Heartburn – septembrie 2022
Masterclass Tehnică de casting, susținut de Edgar Nistor, actor, coach acreditat ANC și NLP – aprilie 2023
Curs online Cum îți construiești brand-ul personal în Social Media, susținut de Edgar Nistor – aprilie 2023
Curs Managementul spațiilor/companiilor independente, susținut de Doru Taloș, actor, membru fondator al REACTOR de Creație și Experiment Cluj-Napoca – iunie 2023
Atelier de teatru corporal prin pantomimă, susținut de Alexandru Pribeagu, actor, mim profesionist – iunie 2023
Prima dintre două dezbateri propuse prin Bucharest Indie Network a fost Situația de fapt a teatrului românesc post covid și a fost susținută în cadrul Festivalului Bucharest Fringe, în octombrie 2022.
O a doua dezbatere, având ca temă Oportunități de colaborare și dezvoltare în sectorul cultural independent. Modele europene, este programată a avea loc online pe 28 iunie, orele 11:00, cu participarea membrilor Asociației Teatrelor Independente (actuali și în curs de afiliere).
De asemenea, cele două spectacole disponibile timp de 5 zile, ONLINE, pe https://teatruindependent.ro au fost produse tot în cadrul Bucharest Indie Network, în urma unor call-uri de proiecte:
Câinele mamei mele, co-producție producție Apollo 111 și Asociația Teatrelor Independente
Unele rufe se spală în public, co-producție Compania de Teatru AMALGAM Cluj-Napoca, Centrul de Creație Maidan și Asociația Teatrelor Independente.
Programul cultural Bucharest Indie Network, aflat acum la final, a fost primul program derulat de Asociația Teatrelor Independente, organizație cuprinzând companii de teatru/dans și spații culturale independente din București și din țară și a urmărit să consolideze și să dezvolte sectorul cultural independent din România.
Programul Bucharest Indie Network este co-finanțat de Administrația Fondului Cultural Național (AFCN).
Proiect cultural co-finanţat de Administraţia Fondului Cultural Naţional.
Proiectul nu reprezintă în mod necesar poziţia Administrației Fondului Cultural Național. AFCN nu este responsabilă de conținutul proiectului sau de modul în care rezultatele proiectului pot fi folosite. Acestea sunt în întregime responsabilitea beneficiarului finanțării.