Sibiu Fringe Festival la finalul celei de-a XIII-a ediții
19 Iunie 2018, 08:38
Cea de-a XIII-a ediţie a Sibiu International Fringe Festival a luat sfârșit. Actori din zone istorice ale ţării au susţinut reprezentaţii inedite de teatru, în perioada 8-17 iunie 2018. Sub deviza „IMPREUNĂ”, artiştii i-au încântat pe iubitorii de arte cu diverse spectacole, de la care au primit în schimb minute în șir de aplauze. Spectacole dintre cele mai originale, proaspete, emoţionante. Spectacole în care poate s-au regăsit şi din care au avut de învăţat.
Emoţii, culoare, bucurie, trăire intensă şi diversitate, toate au definit Festivalul Fringe de la Sibiu ajuns la cea de-a XIII-a ediţie. 10 zile în care Sibiul a devenit scena principală a teatrului independent românesc, unde numeroase trupe din toate colțurile țării au poposit în fosta capitală culturală europeană, în spații culturale independente sau necovenționale. Minute în șir de aplauze, actori profesioniști, săli pline de spectatori, biletele epuizate, locații noi și oamenii care au plecat acasă cu zâmbetul pe buze sau venirea din nou pe scena Fringe a actorului Ioan Isaiu au contribuit la lista cu ingrediente necesare, pentru ca Fringe Festival Sibiu să marcheze și în acest an o ediție de succes.
Locația surpriză de anul acesta a fost tramvaiul Sibiu-Rășinari, care a găzduit două piese de teatru. Ultima cursă din Festival a fost spectacolul “Buzunarul cu pâine”, producție a Teatrului Independenților Profesioniști, distins cu Premiul Juriului „Sică Alexandrescu” la Gala Hop 2012. Spectacol jucat anul acesta în tramvaiul Sibiu- Rășinari.
Și Sala de Cultură din Cișnădie a fost gazdă pentru spectacolele Sibiu Fringe 2018.
„Mă bucur că am avut ocazia din nou să îi avem în Cișnădie pe acești oameni profesioniști și dedicați în totalitate meseriei lor. Anul acesta, Casa de Cultură a Orașului Cișnădie a găzduit 4 spectacole în cadrul festivalului Fringe. Chiar dacă vremea nu a fost cea mai prietenoasă cu noi în seara în care ar fi trebuit să se joace piesa outdoor, organizatorii și actorii s-au mobilizat și au pus-o în scenă o seară mai târziu.
M-a impresionat din nou numărul de voluntari implicați în aceste acțiuni și entuziasmul de care au dat dovadă. Îi felicit și sper ca inițiativa lor de voluntariat să fie un exemplu pentru cât mai mulți tineri din județul Sibiu”, a declarat Radu Nechifor, directorul Casei de Cultură Cișnădie.
„Am revenit la Fringe pentru că anul trecut ne-am simțit foarte bine. Și a fost o plăcere pentru noi să fim din nou pe scena Fringe. Vom răspunde pozitiv la fiecare invitație de acum încolo. Aici am găsit organizare, oameni frumoși, oameni care merită festivalul acesta. Noi suntem prezenți oriunde este energia aceasta creativă și creatoare.
Fringe se impune de la an la an, are o structură foarte bine creionată, va ajunge de sine stătător și de o forță intrinsecă. Fringe e o formă a unui festival la nivel internațional, care ar putea exista pe lângă orice festival mare, și mă bucur că inițiativa s-a luat aici, la Sibiu, de către acestă echipă, dornică să perpetueze tradiția”, au transmis la final, actorii Ioan Isaiu și Sorin Misirianțu, care au venit anul acesta la Fringe cu spectacolul „Amantul înșelat”.
După aplauzele și succesul de anul trecut, Sibiu Fringe Festival a adus și la ediția din acest an diverse spectacole pentru copii. Magia poveștilor a fost adusă pe scenele SIBIU FRINGE de spectacole ce oferă posibilitatea celor mici să folosească arta ca mijloc de comunicare.
„Sălile de spectacole pline și biletele vândute reprezintă o încununare a eforturilor noastre și le mulțumesc spectatorilor ce au îndrăznit să vină la Sibiu FRINGE”, a spus Cătălin Grigoraș, președinte Sibiu Fringe Festival”.
Fringe Festival are drept scop promovarea artiștilor independenți și a spectacolelor pe care le creează, și își propune să aducă în prim-plan spectacole de calitate din zona independentă, subliniind necesitatea existenţei şi susţinerii acestui fenomen teatral în România. Sibiu Fringe Festival este un punct de întâlnire al comunității teatrului independent românesc, o platformă de sprijin pentru aceasta și un spațiu de celebrare a celor mai valoroase productii de gen. Fringe Festival încearcă, în fiecare an, să le dăruiască tuturor celor care intră în sălile de spectacol câteva ore de răgaz mental.
Amintim că, de anul trecut, Sibiu Fringe Festival este singurul din țară care stă sub parteneriatele World Fringe și Europe Fringe, acolo unde se regăsesc și cele mai puternice și mai mari festivaluri din lume.
Promitem că ne organziăm din nou la anul cu forţe proaspete să descoperim împreună frumusețea și arta din teatrul independent. Până data viitoare, haideţi la teatru şi umpleţi sălile!
Sibiu Fringe Festival este un eveniment susținut de Consiliul Județean Sibiu, prin Școala Populară de Arte.