Prezențe românești la Cannes 2024
26 Mai 2024, 14:19
Institutul Cultural Român de la Paris a susținut participarea românească la cea de-a 77-a ediție a Festivalului Internațional de Film de la Cannes, unul dintre cele mai prestigioase evenimente cinematografice din lume, care s-a desfășurat în perioada 14-25 mai 2024.
Lungmetrajul „Trei kilometri până la capătul lumii” / ”Trois kilomètres jusqu'à la fin du monde” în regia lui Emanuel Pârvu, a avut premiera mondială în „Competiția Oficială” de la Cannes, în data de 17 mai 2024.
Lungmetrajul NASTY, regizat de Cristian Pascariu, Tudor D. Popescu și Tudor Giurgiu,va fi prezentat în Secțiunea „Proiecții Speciale” din Programul Oficial, pe 23 mai 2024. Proiecția filmului s-a încheiat cu o sesiune de Q&A în prezența celor trei regizori. Filmul documentar NASTY oferă publicului o incursiune captivantă în viața legendarului Ilie Năstase.
De asemenea, anul acesta Festivalul de Film de la Cannes a inclus pentru prima dată o secțiune imersivă, „Cannes XR - Immersive”. Doar 8 proiecte din întreaga lume fac parte din competiția acestei secțiuni, iar unul dintre acestea este românesc – „Human Violins: Prelude”, o creație regizată și produsă de Ioana Mischie.
Totodată, filmul „MEGALOPOLIS” de Francis Ford Coppola, avându-l pe Mihai Mălaimare Jr. în calitate de director de imagine (DOP / Cinematography), va fi prezentat în secțiunea oficială a Festivalului de Film de la Cannes, iar filmul „Le Comte de Monte-Cristo”, în care joacă actrița Anamaria Vartolomei, a fost proiectat în avanpremieră în secțiunea „Hors Compétition”.
Și în acest an Institutul Cultural Român de la Paris a susținut prezența regizorului și porducătorului Cristian Radu Nema, singurul cineast român acreditat pe Covorul Roşu la Festivalul Internaţional de Film de la Cannes.
Cristian Radu Nema a fotografiat, în fiecare zi a festivalului, actorii, cineaştii şi echipele de film care au fost selectate în festivalul de la Cannes 2024.
Un alt film prezentat la Cannes în acest an a fost CINE NU E GATA, noul lungmetraj în regia lui Florian Anghel, bazat pe romanul omonim scris de Iulia Nani, reprezintă un fenomen unic în cinematografia din România, atât prin devenirea sa „din culise”, cât și prin standardele pe care încearcă să le stabilească din punct de vedere creativ.
Producția acestui film este independentă și finanțată printr-un grup format din peste 30 de profesioniști cu zeci de filme în portofoliu - Demiourgos Pictures, prin tehnologie blockchain. La bugetul de 500.000 de dolari al filmului a contribuit și publicul, prin diverse forme de crowdfunding, persoane care vor participa și la profituri, fiind totodată producători oficiali. Așadar, CINE NU E GATA este un reper de inovație în realizarea unui proiect creativ în România, propunându-și să rescrie regulile jocului.
Co-producator al acestui film este și Ada Vertan care în acest an aniversează 30 de ani de la producția primului său film de lung metraj care s-a bucurat de un foarte mare succes la public.
Pe data de 18 mai, de la ora 14:00, filmul CINE NU E GATA a avut o proiecție privată în cadrul târgului cinematografic Marche du Film de la Cannes, unde a fost selecționat.
Dezideratul a fost acela de a adăuga la distribuția deja asigurată în Statele Unite și UK, companii dornice să îl distribuie și în alte cinematografe din întreaga lume.
Tot în cadrul târgului cinematografic Marche du Film de la Cannes au fost prezentate și filmele Enescu, jupuit de viu - regia Toma Enache și Ecce Homo Brâncoveanu - regia Dan Pița.