Premieră absolută la Teatrul Naţional Radiofonic: „Biserica dintr-un lemn” de Dumitru Radu Popescu
20 Iunie 2022, 12:36
Teatrul Național Radiofonic prezintă, în premieră absolută: „Biserica dintr-un lemn” de Dumitru Radu Popescu. Spectacolul se va difuza la Radio România Actualități: miercuri, 22 iunie, ora 23.05 (partea I) și joi, 23 iunie, ora 23.05 (partea a II-a).
Adaptarea radiofonică: Attila Vizauer. Interpretează Sergiu Cioiu. Regia tehnică și muzicală: Mihnea Chelaru. Muzică originală: Andrei Miricescu. Redactor: Domnica Ţundrea. Regia artistică: Mihnea Chelaru și Attila Vizauer.
Spectacolul va putea fi audiat în avanpremieră miercuri, 22 iunie, de la ora 15.00, la Muzeul Național al Literaturii Române, Strada Nicolae Creţulescu nr. 8 (în spatele Bisericii Albe) din Bucureşti. Intrarea este liberă, în limita locurilor disponibile.
Spectacolul „Biserica dintr-un lemn” de Dumitru Radu Popescu evocă personalitatea şi martiriul domnitorului Constantin Brȃncoveanu, figură extraordinară a istoriei naționale, importantă personalitate politică, religioasă și culturală a României. Tragismul destinului lui Brâncoveanu, gândurile care-l frământă în ultimele sale zile de viață pământeană, în închisoarea din Constantinopol, își află un echivalent sonor atent gândit și minuțios elaborat. Avem de a face cu o adâncă explorare a durerii, ce ne determină să simțim din plin nedreptatea și tragismul vieții domnitorului și, în același timp, omului Constantin Brâncoveanu, soț și tată, un gânditor prin excelență, un spirit care nu-și pierde luciditatea nici în cele mai dificile momente, un personaj complex, alcătuit, în viziunea dramaturgului Dumitru Radu Popescu și în interpretarea de mare forță a lui Sergiu Cioiu, din iluminări, iubire, revoltă, acceptare creștină și o adâncă, emoționantă umanitate.
Spectacolul reprezintă, fără îndoială, o adevărată bijuterie radiofonică, un amalgam sonor atât de puternic și de tulburător, încât, ascultându-l, ai vrea parcă să nu se încheie. Ideile subtile și abordarea personajului sunt susținute auditiv de muzica originală a lui Andrei Miricescu, o compoziție sensibilă și expresivă, ce intră în permanent dialog cu partitura actorului. Armonia spectacolului ține și de o muzicalitate a întregului, evidentă în rostire, în ritm, în felul cum evoluează rafinata țesătură de motive sonore.
Sergiu Cioiu câștigă, prin acest spectacol, un pariu artistic extrem de dificil, acela al întâlnirii cu un monolog dramatic și, din acest punct de vedere, se dovedește benefică și inspirată adaptarea radiofonică semnată de Attila Vizauer, care concentrează, cu știința dozării, confesiunea personajului. Sub îndrumarea a doi regizori artistici – Mihnea Chelaru și Attila Vizauer –, Sergiu Cioiu valorifică din plin virtuțile sale, recunoscute în plan național și internațional, de admirabil actor, cantautor și recitator de poezie; prin vocea sa cu multiple nuanțe și inflexiuni, prin talentul său puternic, convingător, dirijat precis și inspirat de către cei doi regizori, reușește să parcurgă o gamă variată de stări și de experiențe, conferind operei dramatice a lui Dumitru Radu Popescu, căldură, profunzime, emoție. Vocea sa amplă, de largă întindere, nuanțele interpretării și totodată acuratețea relatării creează un efect emoționant și înălțător.
Un film sonor însoțește în permanență martiriul domnitorului, jertfa creștină, durerea tatălui de a nu-și putea apăra fiii, care vor fi uciși sub ochii săi, rând pe rând, viziunile și dialogurile cu cei plecați, dar și cu divinitatea, fiind acompaniate de sonorități sugestive, ecouri, reverberații (regia tehnică și muzicală: Mihnea Chelaru). Drumul sfântului voievod martir Constantin Brâncoveanu devine, în spectacolul radiofonic, o meditație asupra vieții și a morții, a istoriei, a politicii, a trădărilor și, fără îndoială, un veritabil, dureros act de cunoaștere.
Domnica Țundrea