Păpuși românești la Izmir. Teatrul de Animaţie Țăndărică este invitat la Festivalul Internațional de Teatru Clasic din Izmir, ediția a V-a
28 Noiembrie 2016, 07:56
La final de an, zece zile aparțin marionetelor din lumea întreagă. Își dau întâlnire la Izmir, Republica Turcia și se anunță public numeros pentru cele mai bune teatre și mânuitori de păpuși.
Din România, cu susținerea ICR Istanbul, este invitat Teatrul de Animaţie Ţăndărică, cu spectacolul de marionete pentru adulți non-verbal ”Candid”, după Voltaire. Scenariul, regia artistică, costumele, păpușile și animația digitală sunt semnate de un singur nume, Cristian Pepino, iar muzica îi aparține lui Dan Bălan.
Spectacolul ”Candid” prezentat de Teatrul de Animaţie Ţăndărică are o durată de 60 de minute și este programat pentru data de 7 decembrie 2016, de la ora 20.00, la İzmir Konak Selahattin Akçiçek Kültür Merkezi - Centrul Cultural Selahattin Akcicek, Izmir Konak.
Din distribuție fac parte Mihai Dumitrescu, Liliana Gavrilescu, Georgiana Dinescu, Petronela Purima, Marin Fagu.
Păpușarii românii merg la Izmir cu un spectacol modern, alert, plin de culoare şi ritm, jucat într-un amalgam de limbi, lucru care conferă o deosebită savoare şi care, pe lângă mijloacele clasice ale animaţiei, foloseşte tehnica proiecţiei digitale. Nuvela lui Voltaire este “citită” cu inventivitate şi umor de regizor, iar esenţa fiecărei întâmplări sintetizează de fapt ideile umaniste despre putere, libertate, iubire, război. Un spectacol pentru adulţi în care păpuşile, pe lângă faptul că sunt mânuite cu mult talent şi creativitate de tinerii artişti, au o expresivitate deosebită, subliniind caracterul fiecărui personaj prin caricaturizare.
Grație unui portofoliu complex și impresionant, Teatrul de Animaţie Țăndărică deține o strategie repertorială la nivel de conținut, care include titluri din marea literatură clasică atât românească, cât și universală. Nenumăratele prezențe de succes în cadrul unor festivaluri naționale și internaționale a făcut ca Teatrul Țăndărică să fie recompensat cu un mare număr de prestigioase premii la competiţii naţionale şi internaţionale.
De cealaltă parte, regizorul Cristian Pepino este absolvent al Secţiei de Regie I.A.T.C. 1973, debutând la Teatrul de Animaţie din Bacău. Între 1979-1986 a fost regizor la Teatrul de Păpuşi din Constanţa, realizând o serie de spectacole care i-au adus recunoaşterea pe plan naţional şi internaţional, dar şi o mulțime de. În perioada 1986 - 1998 a fost regizor artistic la Teatrul Ţăndărică, iar din anul 1990 este profesor universitar doctor la Secţia Arta Actorului Mânuitor de Păpuşi şi Marionete a Universităţii Naţionale de Artă Teatrală şi Cinematografică din Bucureşti. A scris multe piese de teatru de păpuşi, scenarii radio, a realizat scenografia mai multor spectacole şi regia a numeroase montări în teatrul dramatic şi radiofonic, este autorul cărţii „Automate, idoli, păpuşi”, al cursului de construcţie şi al cursului de estetică a teatrului de păpuşi. Din 1990 este preşedintele Centrului Naţional UNIMA.
Dan Bălan este compozitor, profesor la Universitatea Naţională de Artă Teatrală şi Cinematografică din Bucureşti și a realizat muzica din numeroase spectacole „Regele cerb”, „Şoricelul şi păpuşa”, „Frumoasa şi Bestia”, „Capra cu trei iezi”, „Păcală”, „Ali-Baba şi cei 40 de hoţi”, „Robin Hood”, „Albă ca zăpada”, „Tom Degeţel” etc.
Festivalului Internațional de Teatru Clasic din Izmir este organizat de operatorul cultural TAKSAV - Toplumsal Araştırmalar, Kültür ve Sanat için Vakıf - Foundation for Social Research, Culture and Art, în perioada 2-12 decembrie 2016, festivalul fiind cel mai mare eveniment de gen din zona Egeană.
Având sediul central în Ankara, TAKSAV și-a deschis de câțiva ani o filială în Izmir prin intermediul căreia aplică experiența celor 19 ani dobândită în organizarea festivalurilor de teatru din capitala Turciei. Astfel, de 4 ani de zile promovează trupele străine de teatru în cadrul Festivalului Internațional de Teatru Clasic din Izmir. Pe lângă spectacolele de teatru, programul festivalului mai include: workshop-uri, prelegeri și discuții panel despre performanțe și diverse tehnici teatrale și de animație.
Tema festivalului din 2016 este „speranța”, iar Teatrul Țăndărică este considerat unul dintre invitații de onoare ai ediției de anul acesta.
Prin susținerea participării la festival a Teatrului de Animație Țăndărică, ICR Istanbul vizează asigurarea continuității parteneriatului cu un operator cultural local foarte important.
Festivalul oferă o bună vizibilitate și oportunitatea de promovare a artiștilor români, a teatrului românesc și stabilirea de noi contacte profesionale în domeniu. Publicul turc și străin prezent la spectacol va avea, astfel, prilejul de a descoperi talentul tinerilor artiști români și ingeniozitatea cu care tehnica proiecției digitale este combinată armonios cu elemente tradiționale ale păpușeriei.
Selecția a fost una strânsă, comisia de evaluare a festivalului alegând piesa de teatru Candid în urma evaluării a 200 de companii de teatru naționale și internaționale, care au aplicat să participe la ediția din acest an a festivalului.
Participările de excepție ale Teatrului de Animație Țăndărică la numeroase festivaluri din lume a adus atât premii și nominalizări importante, cât și o recunoaștere a profesionalismului și a calității performanțelor la nivel internațional. – transmite ICR Istanbul