Marea Rușine – un spectacol realizat de artista romă Alina Șerban – intră în repertoriul Teatrului EXCELSIOR
19 Aprilie 2018, 15:13
Duminică, 22 aprilie 2018, ora 19:30, spectacolul Marea Rușine, realizat de actrița romă Alina Șerban, va fi prezentat la Sala „Ion Lucian” a Teatrului EXCELSIOR. Este pentru prima dată în România când un spectacol de teatru rom este inclus în repertoriul unei instituții culturale.
Marea Rușine este primul proiect de teatru regizat de o femeie romă din România și, totodată, prima piesă de teatru despre istoria robiei romilor, cu o distribuție alcătuită din actori profesioniști de origine romă și română.
„România poate deveni pionierul reabilitării imaginii despre romi în spațiul internațional”, consideră Adrian Găzdaru, Directorul Teatrului EXCELSIOR, pentru care spectacolul Marea Rușine „reprezintă un prilej minunat pentru promovarea culturii rome de către instituțiile românești”.
Inspirată de sclavia romilor, piesa gravitează în jurul temei rușinii, evocând complexul de trăiri colective generat de această realitate istorică foarte puțin cunoscută și neasumată. Personajul principal, o tânără masterandă de etnie romă, propune coordonatorului disertației sale o temă tabu pentru mediul academic românesc: sclavia romilor. Din acel moment este readusă în actualitate toată paleta de „rușini” asociate acestui trecut îngropat în uitare. Exprimată prin frică, mânie, pudoare, jenă, ocară, batjocură sau ofensă, rușinea este redescoperită și retrăită la nivel individual de personajele poveștii: profesori, colegi, familie. Majoritatea celor peste 250.000 de sclavi care trăiau în Țara Românească și Moldova la jumătatea secolului al XIX-lea erau romi. Istoria sclaviei romilor lipsește din manuale, lipsește din mentalul colectiv și lipsește din discuțiile societății românești contemporane. De aceea, Marea Rușine este un pas necesar pentru conștientizarea acestei istorii încă neasumate.
„Actrița Alina Șerban a creat un spectacol-lecție, în care face o incursiune documentată în istoria romilor și o scanare a mentalului rasist din prezent. Investigația artistică urmărește atît discursul public, cît și autolimitările din interiorul etniei, căci sub presiunea discriminatorie a majorității, minoritatea se cenzurează singură. Astfel, spectacolul are două episoade: chestionarea prezentului printr-o poveste care luminează panoramic umorile societății contemporane românești cu privire la romi și «lecția» de istorie propriu-zisă, cu documente performate”, scrie criticul de teatru Oana Stoica în revista Dilema Veche.
Proiectul Marea Rușine a fost prezentat pentru prima dată publicului ca spectacol-lectură, la începutul anului 2016, la Muzeul Țăranului Român, iar ulterior a fost jucat pe scena Teatrului Național București și la ARCUB.
Spectacolul Marea Rușine este prezentat de Centrul Național de Cultură a Romilor-Romano Kher, în parteneriat cu Teatrul Excelsior prin Primăria Municipiului București, Partida Romilor Pro-Europa și Agenția Națională pentru Romi (ANR).
* Accesul publicului la spectacol este gratuit, în limita locurilor disponibile.