FURNICI de Saviana Stănescu, spectacol-lectură și Q&A la Casa Kerim
15 Iulie 2024, 11:40
Pe 1 august, de la ora 19.00, Casa Kerim invită publicul la un eveniment de excepție: Spectacolul lectură cu piesa FURNICI de Saviana Stănescu, în regia Amaliei Iorgoiu, având în distribuție actorii: Denisa Dutcovschi, Natalia Cebanu și Ionuț Grama.
Piesa FURNICI (Ants) de Saviana Stănescu a avut multiple producții în New York și New Jersey și a fost publicată de prestigioasa editură Samuel French din SUA.
Este o dramedie incitantă în care Mia, o doctorandă în Biochimie, face o paralelă originală între viețile oamenilor și furnicilor, încercând să transforme furnicile lucrătoare în regine (și la propriu și la figurat). Relațiile dintre Mia, sora ei Kara, și profesorul ei Adam, se complică pe măsură ce experimentul de laborator înaintează. Cum se va termina însă experimentul sentimental al Miei, va reuși să devină o „regină”? Cu ce preț?
Piesa FURNICI a fost publicată și în România anul trecut de către editura Tracus Arte în volumul de teatru ”Pentru o femeie barbară”, care conține patru piese americane ale Savianei Stănescu traduse din limba engleză de Diana Benea de la Catedra de Studii Americane a Universității din București, care a scris și un studiu introductiv de substanță după ce a urmărit cariera Savianei (și a altor dramaturgi contemporani) cu o bursă Fulbright la New York.
„În ultimii douăzeci de ani, Saviana Stănescu a devenit o figură emblematică a dramaturgiei americane, o exponentă a intersecției dintre Est și Vest, dintre culturi și tradiții teatrale diferite, dintre absurdul și carnavalescul est-european și realismul psihologic american.
Dacă întreaga activitate a autoarei poate fi cuprinsă în metafora punților pe care le construiește cu generozitate între continente, culturi, limbi și artiști din diverse spații, atunci ediția de față speră să consolideze o astfel de punte spre publicul românesc, printr-o selecție de piese recente, montate și publicate cu precădere în ultimul deceniu.
Surprinzând atât preocupările pentru subiecte cu o amplă rezonanță socio-politică, cât și varietatea stilistică a producției sale dramatice, volumul lansează o invitație de a (re)descoperi universul uneia dintre cele mai originale voci ale teatrului american contemporan, care se întoarce, din nou, acasă.” - Diana Benea, Universitatea din București