Preotul Alexandru-Atanase Barna: „La Paște avem șansa de a învăța să murim”

18 Aprilie 2025, 11:00
În Vinerea Mare perioadă în care lumea creștină ortodoxă se pregătește de sărbătoarea Paștelui, Orașul vorbește cu Alexandru-Atanase Barna, preot la 𝐁𝐢𝐬𝐞𝐫𝐢𝐜𝐚 𝐒𝐟. Ș𝐭𝐞𝐟𝐚𝐧 - 𝐂𝐮𝐢𝐛𝐮𝐥 𝐜𝐮 𝐛𝐚𝐫𝐳ă, asistent universitar doctor la Facultatea de Teologie Ortodoxă Justinian Patriarhul din București, despre semnificațiile profunde ale Vinerii Mari, Sâmbetei Mari și ale Învierii, oferind atât perspective teologice cât și reflecții personale asupra modului în care credința poate transforma viața cotidiană.
Alexandru Atanase Barna vorbește despre Vinerea Mare ca despre ziua în care vedem dimensiunea radicală a iubirii divine, explicând că suferința și moartea lui Hristos ne arată calea iubirii autentice.
„Suntem într-o zi care are în centru răstignirea Mântuitorului nostru Iisus Hristos, un Dumnezeu care ne-a iubit atât de mult încât, atunci când am greșit prima oară, ne-a căutat, ne-a întrebat, «Adame, unde ești?».”
Pentru el, Vinerea Mare este mai mult decât o comemorare: este un moment de confruntare cu propria condiție, o ocazie de a reflecta la suferințele noastre ca „umbre ale Golgotei”. Este ziua în care, spune părintele, „înțelegem cum arată de fapt iubirea, că iubirea lui Dumnezeu înseamnă răstignire și jertfă”.
„La Paște avem șansa de a învăța să murim”, afirmă părintele Barna, explicând cum moartea spirituală a lucrurilor care ne leagă greșit de această lume este, de fapt, începutul unei învieri autentice. În acest sens, moartea nu mai este doar sfârșit, ci un proces de purificare, o pregătire pentru renaștere: „Să mori puțin pentru ceva ce te leagă, ca să învii puțin pentru Dumnezeu”.
Despre ziua de sâmbătă, părintele spune că este un moment în care „se rescrie ADN-ul spiritual al lumii”. Dumnezeu intră în mormântul inventat de oameni – o invenție a neputinței noastre – și îl caută pe Adam până în cele mai adânci tenebre ale morții.
În noaptea Învierii, când „se întinde lumina peste toți, pe străzi”, trăim o comuniune profundă, un gest colectiv de speranță și mărturisire. „Lumina luminează în întuneric și întunericul nu a cuprins-o”, amintește părintele, citând din Evanghelia lui Ioan. Este o lecție fundamentală că „iertarea va fi tot timpul mai puternică decât răul” și că nimic nu poate îngropa iubirea adevărată.
Interviu realizat de Daria Ghiu în emisiunea Orașul vorbește, produsă de Gabriela Mitan Dulgheru și difuzată în fiecare zi de luni până vineri, de la ora 9.00, la Radio România Cultural.