Frânturi din laboratorul de creație al regizoarei Leta Popescu: de la text la spectacol
Lansarea volumului (IN)CORECT. Vrabia (două texte dramatice), prefațată de prezentarea spectacolului (IN)CORECT.
25 Martie 2024, 16:12
Fundația Culturală „Camil Petrescu” și-a dedicat cea de-a șaptea serie din programul său editorial dramaturgiei românești contemporane, primul volum apărut în seria Contemporan|Ro având ca punct central dramaturgia Letei Popescu.
Evenimentul de lansare va avea loc duminică 31 martie, la ora 20.30 la Teatrul MASCA (foaier), alături de autoare, regizorul Cristian Ban și teatrologul Oana Borș, coordonatorul acestei serii, invitând la o discuție despre universul de creație al Letei Popescu și despre acest act al „dedublării” pe care îl suferă regizorul - dramaturg.
(IN)CORECT și Vrabia, montate la Reactor de creație și experiment Cluj, respectiv la Teatrul Dramatic „Fani Tardini” Galați sunt cele două texte care fac parte din volum, ambele centrate în jurul poveștii personale și „ambele (...) scrise «acasă» la Galați, locul de baștină unde am văzut prima dată teatru, și la Cluj, locul de adopție unde am făcut pentru prima dată teatru.”, așa cum mărturisea însăși autoarea.
Pentru a întregi imaginea de autor a Letei Popescu, lansarea va fi prefațată de prezentarea spectacolului (IN)CORECT, realizat la Reactor de creaţie şi experiment Cluj-Napoca, care va fi jucat pe scena Teatrului MASCA, duminică 31 martie, ora 18.30.
Spectacolul va fi prezentat în cadrul programului DESCHIS, pe care Teatrul MASCA îl derulează în această stagiune. Definit ca o declarație de prietenie atât pentru publicul tânăr cât și pentru întreaga lume teatrală contemporană, micro-stagiunea de la Teatrul MASCA prezintă o serie de spectacole, producții proprii și invitate, având ca scop întregirea ofertei culturale de care beneficiază locuitorii din proximitatea teatrului.
(IN)CORECT, o producţie a anului 2020, este o „comedie nostalgică”, cum este ea denumită pe site-ul celor de la Reactor. Textul și regia îi aparţin Letei Popescu, scenografia este o creaţie marca Lucia Mărneanu, mişcarea scenică poartă semnătura lui Farid Fairuz, atmosfera sonoră Oana Hodade, colajul video Doru Vatavului. Distribuţia reuneşte opt actori care expun emoţionant planurile fanteziilor și al dorințelor a două generații diferite: Alexandra Caras/Sânziana Tarța, Cătălin Filip, Oana Mardare, Alina Mișoc, Emőke Pál, Paul Sebastian Popa, Tavi Voina, Doru Taloș. Spectacolul – produs în cadrul programului cultural „Decalaj. Narațiuni intergeneraționale”, co-finanțat de Administrația Fondului Cultural Național – a fost nominalizat la premiile UNITER în anul 2021 la categoria Cea mai bună regie.