Festivalul 25 DE ORE DE TEATRU NON-STOP a bucurat peste două mii de spectatori în Capitala Europeană a Culturii Timișoara
BIS Teatru, organizatorii maratonului, pregătesc un nou proiect care va presupune cinci reprezentații itinerante, de teatru imersiv, cu spectacolul MUTAT DE LA NOI, în perioada 13-18 octombrie 2023.
06 Octombrie 2023, 08:47
În 30 septembrie – 1 octombrie a avut loc la Timișoara festivalul 25 DE ORE DE TEATRU NON-STOP, un maraton al teatrului independent organizat de BIS Teatru.
Cele zece spații (atât convenționale cât și neconvenționale) în care au avut loc evenimentele au fost neîncăpătoare pentru spectatorii dornici să participe la spectacolele care au avut loc timp de mai bine de 25 de ore, inclusiv de-a lungul nopții și a dimineții.
21 de evenimente (dintre care două online) au fost însuflețite de peste o sută de artiști tineri din: Sibiu, București, Timișoara, Cluj-Napoca, Petroșani și Republica Moldova.
În jur de 2000 de spectatori s-au bucurat de spectacole adresate tuturor gusturilor, categoriilor de public și vârstelor.
Recorduri de audiență s-au înregistrat atât la spectacolul de deschidere care a avut loc în Sala de concerte a Liceului Ion Vidu (Teatrul de Artă București), cât și în Piața Sf. Gheorghe, unde în dimineața zilei de 1 octombrie s-a jucat ANAZ ȘI DRAGONUL, o producție Bis Teatru care are îi are în distribuție pe Diana Cătănescu și pe timișoreanul Alexandru Romescu (proaspăt premiat la Gala Tânărului Actor).
Miezul nopții le-a aparținut tinerilor actori sibieni, care au impresionat pubicul cu cele două spectacole parte din trilogia Bis Teatru: NĂSCUT ÎN ’90 și NĂSCUT ÎN 2000.
Spectatorii au umplut până la refuz localul Cuib D’Arte, unde s-au jucat spectacole de-a lungul nopții, până la 7 dimineața.
Cu toate că la închidere au fost suprapuse două spectacole relevante pentru teatrul independent românesc (VISUL companiei Reactor din Cluj-Napoca și GRAND HOSTEL TIMIȘOARA al trupei Auăleu), ambele spații în care acestea s-au desfășurat (Sala Teatrului German și Sala de la Scârț Loc Lejer) au fost arhipline.
Din festival nu au lipsit momentele sensibile precum: Poezia la micul dejun (unde au participat cei mai tineri poeți ai urbei), PAM-PAM (un spectacol pe texte de Constantin Tănase dăruit vârstnicilor de la Căminul pentru Persoane Vârstnice „Inocențiu M. Klein”) și premiera absolută SOARE CU DINȚI prezentată de Asociația Ferentari din București.
Adolescenții de la Fabrica de Teatru din Sibiu au adus o vibrație în plus festivalului, prin prestațiile lor pline de pasiune și dăruire.
Toate spectacolele au avut loc conform programului anunțat, într-o atmosferă relaxată plăsmuită de echipa festivalului, alături de voluntarii Asociației Timișoara Capitală Europeană a Culturii și de spectatorii care au acceptat pariul de a vizona cât mai multe spectacole, succesiv, de-a lungul serii, a nopții și a zilei de 1 octombrie.
BIS Teatru, ONG-ul din Sibiu care a organizat festivalul 25 DE ORE DE TEATRU NON-STOP la Timișoara în weekendul trecut, anunță un nou proiect în cadrul Programului cultural național Timișoara – Capitală Europeană a Culturii în anul 2023.
În perioada 13-18 octombrie vor avea loc CINCI reprezentații cu spectacolul MUTAT DE LA NOI, scris și regizat de Bogdan Sărătean.
Spectatorii sunt invitați la o experiență itinerantă de teatru imersiv, care începe în stația de autobuz “Punctele Cardinale” de la Bastion (punct de întâlnire și începere a spectacolului) și se continuă la MUZEUL APEI.
Accesul la eveniment este GRATUIT, fiind condiționat de înscrierea în formularul de rezervare disponibil aici: https://bit.ly/46euV1q.
Spectatorii vor fi martori la călătoria lui Mbaye, un senegalez care se îmbarcă pe un vapor de migranți clandestini cu destinația Europa. De-a lungul călătoriei, Mbaye rememorează anumite momente și personaje cheie din copilăria lui. Monologul său interior este presărat cu interviuri și scurte intervenții filmate în Europa, Africa, America de Sud și Asia.
MUTAT DE LA NOI a fost inițial conceput ca material cinematografic în anul 2020 în cadrul proiectului Cămine în Mișcare. Ulterior, printr-o colaborare de bun augur dintre Asociația PRIN BANAT din Timișoara și compania independentă BIS Teatru din Sibiu, a devenit performance imersiv a cărui primă parte se metamorfozează în funcție de specificitatea spațiului în care se joacă spectacolul.
Anul trecut, în cadrul „Turneului dezrădăcinării” spectacolul s-a jucat în locații neconvenționale, precum: Mina Petrila, Vechea Sinagogă din Mediaș, halele industriale MIRFO din Târgu Jiu, etc.
Anul acesta, spectacolul va fi jucat de CINCI ori la Muzeul Apei, cu pornire din stația de autobuz “Punctele Cardinale” de la Bastion. Astfel, spectatorii sunt așteptați la ora 18:30 la BASTION (în 13, 14, 15, 17 și 18 octombrie), de unde vor porni cu un autobuz dedicat spre MUZEUL APEI, aflat pe Calea Urseni. Traseul este parte din spectacol, participarea fiind, așadar, condiționată de pornirea din Stația „Punctele Cardinale”.
MUTAT DE LA NOI
o coproducție Cămine în Mișcare (Timișoara) – BIS Teatru (Sibiu)
Cu: Claudiu Fălămaș, Shama Leah
Bogdan Tălmaciu/ Alexandru Romescu/ Ștefan Chelimîndră/ Cristian Petruș/ Silvan Motoarca/ Andrada Grosu/ Viky Olar
Scenariul și regia: Bogdan Sărătean
Scenografie/ instalație: Alexandra Budianu
Video: Alexandru Radu
Muzică: Charlie Fălămaș
Tehnic: Alexandru Ciubăr/ Andy Boncea/ Cosmin Lupu
Cast video:
Claudiu Fălămaș
Shama Leah
Dana Taloș
Nyombi Abdul/ Betty Nalule/ Namukwaya Ester
Lenerson Polonini/ Yimon Soe
Voce (înregistrată):
Aneea Axentea, Bogdan Sărătean
Operatori cameră:
Gabriel George
Nakakeeto Shadia
Mawanzo Ali
Mulțumiri:
Alexandra Palconi-Sitov
Alexandru Drăgan
Andrea Bernath
Claudiu Doncuțiu
Sabina Colceriu
Recomandare de vârstă: 16 +
Spectacolul va fi urmat de o discuție deschisă, în prezența echipei proiectului.
Locurile sunt limitate, iar doritorii sunt invitați să se înscrie în formularul online de rezervări disponibil aici: https://bit.ly/46euV1q