Ascultă Radio România Cultural Live

Cetatea de la Feldioara va găzdui a treia ediție a festivalului „FilmeDar” - Trei seri de festival, cu invitați speciali și „Filme-n dar, dar și poveste”

25 Iulie 2023, 13:46

Festivalul „FilmeDar” ajunge anul acesta la cea de-a treia ediție. Într-un spațiu de proiecție cu istorii, tradiții și cultură - Cetatea Feldioara, marele ecran va fi deschis în perioada 28 - 30 iulie 2023. Organizat de Primăria Comunei Feldioara și produs de Asociația Artis, festivalul va aduce în atenția spectatorilor din Feldioara proiecții speciale și invitați de seamă. Pentru al treilea an consecutiv, festivalul va aduce Filme-n dar, dar și poveste în prezența unor nume mari din lumea cinematografiei românești. Invitații speciali de anul acesta sunt criticul de film Irina-Margareta Nistor și Virgil Ianțu (online).

Andrei Giurgia (director al Festivalului Serile Filmului Românesc): „Ne bucurăm de fiecare dată când revedem publicul din Feldioara în fața marelui ecran. Cunoaștem spectatorii din Feldioara încă din 2019, când am venit în zonă cu Centenarul Filmului Românesc. Așa a luat naștere și ideea organizării festivalului FilmeDar, care ajunge anul acesta la ediția a III-a, cu sprijinul autorităților locale și partenerilor. Faptul că primele două ediții au fost de succes și au adunat fiecare sute de spectatori ne face să credem că este un proiect care va avea continuitate și sigur va crește de la an la an. Și, mai mult decât atât, împreună reușim să creștem și interesul pentru vizitarea zonei și a Cetății”.

Sorin Taus, în calitate de Primar al Comunei Feldioara: „FilmeDar continuă la Feldioara cu film adus ȋn dar cinefililor mici și mari, buni cunoscători sau ȋncepători, cu toţii dornici de a se bucura de proiecţii speciale ȋn atmosfera aparte a unui spaţiu ȋncărcat de istorie – Cetatea medievală Marienburg! Un loc uitat timp de secole și renăscut recent din ruine, prinde viaţă pentru cȃteva seri de vară, devenind o scenă primitoare pentru dea de-a 7-a artă – Cinematografia. Festivalul, debutat ȋn anul 2021, se află anul acesta la cea de-a III-a ediţie. FilmeDar aduce, așa cum spune și numele său, Filmul ȋn Dar publicului spectator, ȋnsoţindu-l cu Povestea frumos spusă de invitaţii speciali care ȋl ȋnsoţesc. (...)

Așadar, cea de-a III–a ediţie a Festivalului de Film FilmeDar se va desfășura ȋn perioada 28-30 iulie 2023. Cele trei proiecţii programate ȋn curtea Cetăţii Feldioara vor aduce ȋn atenţie personalităţi ale cinematografiei romȃnești precum Ion Popescu Gopo – «Pași pe lună» (1964). Vor fi, de asemenea, prilej de incursiune ȋn istorie ȋn vremurile ȋn care Cavalerii Teutoni apărau Ţara Sfȃntă – «Regatul Cerului» (2005), dar vor aduce și o comedie romantică ce ne va purta cu siguranţă noroc – «Ghinionistul» (2017). Dimineţile vor fi dedicate copiilor cu proiecţii care se vor desfășura ȋn Casa de Cultură din localitate. Copiii vor avea astfel acces atȃt la un film american modern, abia lansat, cȃt și la un film romȃnesc clasic care va trezi cu siguranţă nostalgiile părinților și bunicilor care ȋi vor ȋnsoţi. Această ediţie devine realitate prin finanţarea asigurată de la bugetul local şi sprijinul oferit de partenerii implicaţi în comunitate, bucurȃndu-ne ȋn continuare de colaborarea cu echipa de profesioniști ai Asociaţiei Artis”.

Anul acesta, în perioada 28-30 iulie 2023, spectatorii din Feldioara și împrejurimi sunt așteptați la o serie de proiecții speciale, dedicate artistului Ion Popescu Gopo, pentru a marca 100 de ani de la nașterea sa. Diminețile vor fi dedicate proiecțiilor pentru copii, pentru timp de calitate petrecut în familie, iar serile vor fi conturate de film apreciat și premiat, proiectat într-un loc care pulsează de istorie: Cetatea Feldioara.

PROGRAM

Vineri, 28 iulie, ora 20:30, Cetatea Feldioara

Deschiderea Festivalului

Iniţiere ȋn istoria cinematografiei romȃnești cu Irina Margareta Nistor

Prezintă: Andrei Giurgia, director SFR

Proiecție scurtmetraje Ion Popescu Gopo:

Scurta istorie (1957)

Șapte arte (1958)

Homo sapiens (1960)

Alo! Alo! (1962)

Orgolii (1982)

Maniere elegante (1985)

Homo faber (1986)

„Ecce H... omulețul” (2016), Regia: Bogdan Mihăilescu

Proiecţie Film „Pași spre lună” (1964), Regia: Ion Popescu Gopo – Proiecție specială în cadrul Centenarului Ion Popescu Gopo

Durata: 1h:20

Sâmbătă, 29 iulie, ora 11:00, Căminul Cultural Feldioara

Proiecţie Film de animaţie pentru copii „Mumiile: Aventuri moderne” (2023), Regia: Juan Jesus Garcia Galocha

Durata: 1h:30

Invitat: Irina-Margareta Nistor

Prezintă: Andrei Giurgia, director SFR

Sâmbătă, 29 iulie, ora 20:30, Cetatea Feldioara

Proiecție Film „Ghinionistul" (2017), Regia: Iura Luncașu

Durata: 1h:30

Invitați: Irina-Margareta Nistor, Virgil Ianțu (online)

Prezintă: Andrei Giurgia, director SFR

Duminică, 30 iulie, ora 11:00, Căminul Cultural Feldioara

Proiecţie Film „Cireșarii” (1984), Regia: Adrian Petringenaru

Durata: 1h:30

Invitat: Irina-Margareta Nistor

Prezintă: Andrei Giurgia, director SFR

Duminică, 30 iulie, ora 20:00, Cetatea Feldioara

Proiecţie Film „Regatul cerului – Kingdom of Heaven” (2005), Regia: Ridley Scott

Durata: 2h:24

Invitat: Irina-Margareta Nistor

Prezintă: Andrei Giurgia, director SFR

Intrarea este liberă, în limita locurilor disponibile.

DESPRE INVITAȚI

Irina-Margareta Nistor

Pentru doctorul nostru de filme lăsăm cifrele să vorbească: peste 17.000 de filme vizionate, dintre care, la peste 1.000 a asigurat și subtitrarea. Născută la data de 26 martie 1957, în București, Irina-Margareta Nistor a îndeplinit, până în prezent, rolul de comentator în direct la Oscar, Cannes, BAFTA și César și traducător pentru numeroase cărți, dicționare și casete video.

De asemenea, a colaborat și cu mass-media, la unele publicații fiind chiar redactor-șef. Cinema Paradis, Avanpremiera, Adevărul și Neața cu Răzvan și Dani sunt doar câteva dintre produsele media cu care Irina-Margareta Nistor se identifică. Pentru viața de film a Irinei Margareta Nistor, Ilinca Călugăreanu a realizat documentarul Chuck Norris vs. Communism (2015), fiindu-i dedicat în întregime.

Virgil Ianțu

Este unul dintre cei mai carismatici prezentatori din istoria TV-ului românesc. A absolvit Academia Națională de Muzică în 1995, la secția Compoziție, Muzicologie și Pedagogie Muzicală, iar imediat după terminarea facultații a intrat în Corul Național de Cameră Madrigal, alături de care a cântat în toată lumea. În anul 2000 a intrat în televiziune făcând istorie cu primul sezon Vrei să fii miliardar? (Prima TV). Iar de atunci a construit în paralel o carieră în divertisment și muzică: Megastar, Copiii spun lucruri trăznite, Te crezi mai deștept?, Big Brother, Mobilul sunt doar câteva dintre emisiunile a căror gazdă a fost de-a lungul anilor. Cele mai cunoscute proiecte muzicale sunt alături de cei de la The Fifties, în trupa lui Ștefan Bănică Jr., și, cel mai recent, ca lider al trupei Bucharest Jazz Orchestra. Pentru cei care urmăreau Copiii spun lucruri trăsnite nu va fi de mirare că în ultimii ani Virgil a dezvoltat o pasiune pentru psihologia copiilor, lucru care s-a concretizat în proiectul de educație Copiii spun – un curs ca o joacă și în seria online Copiii spun...

DESPRE CETATEA FELDIOARA

Cetatea din Feldioara a fost construită în secolul XIII, fiind cea mai importantă fortificație ridicată de cavalerii teutoni în Transilvania – Țara Bârsei. Cetatea este monument istoric, iar până în anul 2012 a fost doar o ruină. Ea a fost restaurată în totalitate în perioada anilor 2012 – 2017.

Denumirea în maghiară a localității este „Föld-Vár”, cu semnificația de „cetate de pământ”, iar în germană Marienburg cu înțelesul de „Cetatea Mariei”. Fecioara Maria era patroana Ordinului cavalerilor teutoni.

Cetatea a fost distrusă în 1430 de turci precum și de Vlad Țepeș în campania din 1457, locuitorii refăcând-o în același an. Zidul de incintă din partea de sud a fost probabil distrus după bătălia de la Feldioara de oștile lui Petru Rareș prin vornicul Nicoară Grozav. Pe zidăria turnului dinspre nord există scrijelit anul 1657, dar nu se știe dacă inscripția este datorată construirii turnului sau a unei renovări.

Proiectul de restaurare a început în anul 2012, iar începând cu vara anului 2018 este deschisă pentru public, putând fi vizitată în fiecare zi a săptămânii, în toate cele 4 anotimpuri.

DESPRE ARTIS

Asociația ARTIS este una dintre cele mai active asociații la nivel național, cu un portofoliu special de proiecte culturale organizate în Iași, în țară, în Republica Moldova și Ucraina. Asociația se bazează pe activitatea specialiștilor în management cultural, relații publice, logistică, fundraising, contabilitate, foto&video, dezvoltare și managementul evenimentelor culturale.

Crearea proiectelor, dezvoltarea inițiativelor, desfășurarea evenimentelor, atragerea de lobby instituțional, cultural și media sunt doar câteva dintre cele mai importante puncte de pe agenda asociației. În cea mai mare parte, proiectele culturale implică promovarea cinematografiei românești și europene.

Portofoliul ARTIS: Serile Filmului Românesc (13 ediții), Centenarul Încoronării Regelui Ferdinand I și a Reginei Maria, Centenarul Filmului Românesc, Les Films de Cannes à Iași, Caravana SFR (Vaslui, Moinești, Onești), SFR la Timișoara, Film Bun la Moinești, Festivalul FilmeDar la Feldioara, Festivalul Internațional de Psihanaliză și Film, Festivalul CineCopilăria de Elisabeta Bostan, Festivalul de Teatru, Film și Muzică „Ion Dichiseanu”.

Detalii despre filme, invitați & cetate în event-ul festivalului.

Teatrul Stela Popescu prezintă „Moarte la Teatrul de Revistă”, pe 21 și 22 decembrie
Teatru și film 18 Decembrie 2024, 15:03

Teatrul Stela Popescu prezintă „Moarte la Teatrul de Revistă”, pe 21 și 22 decembrie

Un spectacol surprinzător, un spectacol ce generează în public zâmbete dulci-amărui, se lansează în...

Teatrul Stela Popescu prezintă „Moarte la Teatrul de Revistă”, pe 21 și 22 decembrie
Angelina Jolie îi dă viață Mariei Callas în cel mai recent film semnat de Pablo Larraín: MARIA, rulează în cinematografele din toată țara
Teatru și film 18 Decembrie 2024, 14:54

Angelina Jolie îi dă viață Mariei Callas în cel mai recent film semnat de Pablo Larraín: MARIA, rulează în cinematografele din toată țara

Angelina Jolie intră în rolul Mariei Callas , una dintre cele mai emblematice interprete de opera ale secolului al...

Angelina Jolie îi dă viață Mariei Callas în cel mai recent film semnat de Pablo Larraín: MARIA, rulează în cinematografele din toată țara
Patru adolescenți se transformă în „Hoții de Subiecte”, din 25 martie în cinematografe
Teatru și film 17 Decembrie 2024, 20:07

Patru adolescenți se transformă în „Hoții de Subiecte”, din 25 martie în cinematografe

HOȚII DE SUBIECTE , primul lungmetraj de ficțiune al regizorului Tudor Petremarin , va avea premiera pe 25 martie în...

Patru adolescenți se transformă în „Hoții de Subiecte”, din 25 martie în cinematografe
Contele de Monte Cristo – succes fulminant de box office, din 20 decembrie și în cinematografele din România
Teatru și film 16 Decembrie 2024, 11:24

Contele de Monte Cristo – succes fulminant de box office, din 20 decembrie și în cinematografele din România

Contele de Monte Cristo , adaptarea modernă a romanului lui Alexandre Dumas, regizată de Alexandre de La Patellière și...

Contele de Monte Cristo – succes fulminant de box office, din 20 decembrie și în cinematografele din România
A murit actorul Mircea Diaconu
Teatru și film 14 Decembrie 2024, 12:46

A murit actorul Mircea Diaconu

Actorul Mircea Diaconu a murit la vârsta de 74 de ani, după o luptă grea cu un cancer de colon.  Mircea Diaconu...

A murit actorul Mircea Diaconu
Premiera „Mary Stuart” în regia lui Andrei Șerban, pe 12 și 13 decembrie, la TNB
Teatru și film 11 Decembrie 2024, 16:18

Premiera „Mary Stuart” în regia lui Andrei Șerban, pe 12 și 13 decembrie, la TNB

După o absență de 32 de ani de pe scena Teatrului Național „I.L. Caragiale” din București, regizorul Andrei...

Premiera „Mary Stuart” în regia lui Andrei Șerban, pe 12 și 13 decembrie, la TNB
Teatrul Stela Popescu prezintă Moarte la Teatrul de Revistă pe 21 şi 22 decembrie, la Metropolis
Teatru și film 11 Decembrie 2024, 12:35

Teatrul Stela Popescu prezintă Moarte la Teatrul de Revistă pe 21 şi 22 decembrie, la Metropolis

De ziua celei care a fost Stela Popescu, pe 21 decembrie, ora 19 , pe scena de la Metropolis, publicul Teatrului Stela...

Teatrul Stela Popescu prezintă Moarte la Teatrul de Revistă pe 21 şi 22 decembrie, la Metropolis
Ce trebuie să știi despre „Viață Bună” - cel mai nou spectacol de la Teatrelli
Teatru și film 11 Decembrie 2024, 12:27

Ce trebuie să știi despre „Viață Bună” - cel mai nou spectacol de la Teatrelli

„Viață Bună”  de Daniel Brooks, în regia lui Theodor-Cristian Popescu, explorează complexitățile...

Ce trebuie să știi despre „Viață Bună” - cel mai nou spectacol de la Teatrelli
Ascultă live

Ascultă live

23:00 - 23:30
Night Jazz
Ascultă live Radio România Cultural
22:10 - 00:00
COLECTIA DE MUZICĂ - OMUL CU CHITARA
Ascultă live Radio România Actualităţi
Acum live
Radio România Muzical
Ascultă live Radio România Muzical
23:00 - 23:30
Français 3
Ascultă live Radio România Internaţional 1
23:00 - 00:00
Ora veselă (înregistrare RRA)
Ascultă live Radio România Internaţional 2
Acum live
Radio România Internaţional 3
Ascultă live Radio România Internaţional 3
Acum live
Radio România 3net
Ascultă live Radio România 3net
23:00 - 00:00
FONOTECA DE UMOR
Ascultă live Radio România Antena Satelor
Acum live
Radio Vacanța Fresh
Ascultă live Radio Vacanța Fresh
Acum live
Radio Vacanța Gold
Ascultă live Radio Vacanța Gold
Acum live
Radio Vacanța Nostalgia
Ascultă live Radio Vacanța Nostalgia
Acum live
Radio România București FM
Ascultă live Radio România București FM
Acum live
Radio România Braşov FM
Ascultă live Radio România Braşov FM
Acum live
Radio România Cluj
Ascultă live Radio România Cluj
Acum live
Radio România Constanța FM
Ascultă live Radio România Constanța FM
Acum live
Radio România Constanța Folclor
Ascultă live Radio România Constanța Folclor
22:03 - 23:59
Hit Mix
Ascultă live Radio România Oltenia Craiova
Acum live
Radio România Iași
Ascultă live Radio România Iași
Acum live
Radio România Reșița
Ascultă live Radio România Reșița
Acum live
Radio România Tg Mureș
Ascultă live Radio România Tg Mureș
Acum live
Radio România Timișoara FM
Ascultă live Radio România Timișoara FM
Acum live
Radio România Timișoara AM
Ascultă live Radio România Timișoara AM
Acum live
Radio România Arad FM
Ascultă live Radio România Arad FM
Acum live
Radio Chişinău
Ascultă live Radio Chişinău
Acum live
Radio România Tg Mureș în limba maghiară
Ascultă live Radio România Tg Mureș în limba maghiară
Acum live
Radio România Cluj în limba maghiară
Ascultă live Radio România Cluj în limba maghiară
Acum live
Radio eTeatru
Ascultă live Radio eTeatru