„Câmp de maci”, debutul în cinematografie al regizorului Eugen Jebeleanu, se vede în premieră la TIFF
28 Iulie 2021, 15:04
Filmul românesc „Câmp de maci” va fi proiectat în premieră în România în cadrul celei de-a 20-a ediții a Festivalului Internațional de Film Transilvania care se desfășoară săptămâna aceasta la Cluj Napoca. Filmul va concura atât în competiția internațională pentru Trofeul Transilvania, cât și în Competiția Zilelor Filmului Românesc. „Câmp de maci” va avea două proiecții la TIFF:
- miercuri, pe 28 iulie, ora 21:15, la Cinema Florin Piersic
- vineri, pe 30 iulie, ora 18:00, la Cinema Florin Piersic
Realizat după un scenariu de Ioana Moraru, filmul prezintă o zi din viața lui Cristi (Conrad Mericoffer), un tânăr jandarm din București. În timpul unei vizite scurte a lui Hadi (Radouan Leflahi), bărbatul cu care are o relație la distanță, Cristi și colegii lui participă la o intervenție într-un cinematograf din centru, unde o serie de protestatari sabotează proiecția unui film LGBTQ+. În mijlocul scandalului din cinema, o relație pasageră din trecut cu un alt bărbat revine în prezent, amenințându-i stabilitatea profesională și personală.
Drama „Câmp de maci” a fost prezentată în premieră mondială la cea de-a 24-a ediție a Festivalului Internațional Tallinn Black Nights (PÖFF). Până în acest moment filmul are în palmares cinci premii internaționale, două dintre acestea fiind acordate pentru cea mai bună interpretare actorului Conrad Mericoffer (la Festivalul Internațional de Film Gijón și Festivalul Internațional de Film de la Torino). De asemenea, filmul este prezent în peste 15 selecții oficiale la festivaluri de film din Europa și Statele Unite ale Americii. Printre acestea se numără: BFI Flare London, Glasgow Film Festival, Miami Film Festival și San Francisco International Film Festival.
Din distribuție mai fac parte Alexandru Potocean, Cendana Trifan, Ionuț Niculae, Alex Călin, Rolando Matsangos și George Piștereanu. Filmul este produs de Velvet Moraru, imaginea este semnată de Marius Panduru, montajul de Cătălin Cristuțiu, sunetul de Alex Dragomir, iar scenografia și costumele de Velica Panduru.
„Câmp de maci” este o producţie Icon Production, în coproducţie cu Motion Picture Management și Cutare Film, realizată cu sprijinul Centrului Național al Cinematografiei, Publicis Groupe, Zenith Media, The Groupe și Cinema City. Proiectul este cofinanțat de Uniunea Europeană prin programul Creative Europe - Media 2017 și a fost selectat în programul Connecting Cottbus - work in progress, 2019. Agent de vânzări: Patra Spanou Film.
Mai multe detalii despre filmul „Câmp de maci” se găsesc aici:
Instagram: https://www.instagram.com/campdemaci.poppyfield/
Facebook: https://www.facebook.com/campdemaci.poppyfield
Trailer oficial: https://www.youtube.com/watch?v=vS_-hBUpUVg&ab_channel=P%C3%96FFP%C3%96F
Despre Eugen Jebeleanu:
Eugen Jebeleanu și-a început cariera ca regizor de teatru și de mai bine de 10 ani și-a concentrat eforturile artistice pe proiecte politice și sociale. În 2010 a fondat alături de dramaturgul Yann Verburgh o companie de teatru numită Compania 28, iar din 2016, a colaborat cu Teatrul Național „Radu Stanca” din Sibiu, unde a realizat trei spectacole. În 2017, a regizat „Căpcăuni”, un proiect care a fost recompensat de către Fédération d’Associations de Théâtre Populaire (FATP). Pentru spectacolul „Itinerarii. Într-o zi, lumea se va schimba” din 2019 a primit premiul „Lucian Pintilie” pentru cea mai bună regie în cadrul Galei Premiilor UNITER. Ultimul său spectacol, „I Was Looking at the Ceiling and Then I Saw the Sky”, de John Adams, este o colaborare cu Opera din Lyon și reprezintă primul său proiect de operă contemporană. Spectacolele sale au fost invitate în numeroase festivaluri din România, Polonia, Danemarca, Germania, Moldova.
Despre Icon Production:
Înființată în 1994 de către producătoarea Velvet Moraru, Icon Production este una dintre primele companii independente de producție de film din România. Încă de la început, compania a susținut producții care și-au propus să confrunte spectatorii cu complicata moștenire socială, politică și economică a secolului al XX-lea. Printre cele mai importante se numără „Autobiografia lui Nicolae Ceaușescu”, în regia lui Andrei Ujică, „Quod Erat Demonstrandum”, de Andrei Gruzsniczki și „Charleston”, de Andrei Crețulescu. Toate producțiile companiei, lungmetraje și scurtmetraje de ficțiune sau documentare, au fost selectate și premiate în cadrul unora dintre cele mai importante festivaluri internaționale de film la Cannes, Roma sau Locarno.