Asociația Artis organizează proiecții de film în cadrul proiectului „Monica Lovinescu - Centenarul Nașterii” - 100 de ani. Un destin care a scris istorie, văzut acum prin film
14 Noiembrie 2023, 12:08
La 100 de ani de la nașterea Monicăi Lovinescu, Asociația Artis din Iași va proiecta, în perioada 16 - 19 noiembrie 2023, la Casa de Cultură Fălticeni, documentare necesare, filme în premieră și producții premiate. Proiecțiile vor avea loc în cadrul Seriei de manifestări ,,Monica Lovinescu - Centenarul Nașterii (1923 - 2023)”, organizată de Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului și Memoria Exilului Românesc (IICCMER). În context, vor avea loc întâlniri și discuții cu invitați de excepție din lumea filmului și istoriei - Liviu Tofan (regizor), Irina-Margareta Nistor (critic de film), Adrian Cioroianu (istoric), Vlad Ivanov (actor), E.S. Emil Hurezeanu (ambasador), Tudor Giurgiu (regizor).
Evenimentele din program oferă o perspectivă unică asupra evenimentelor din viața celei care a devenit un simbol al curajului și al demnității umane, prin acțiunile împotriva regimului comunist, cu precădere pe calea undelor, informând ascultătorii ,,Radio Europa Liberă’’ cu privire la toate prefacerile sociale, culturale și economice ale regimului. Astfel, toate filmele din programul proiectului prezintă, sub diferite forme, un trecut necesar de amintit și din care trebuie să învățăm.
Andrei Giurgia, directorul Festivalului Serile Filmului Românesc: „Este un moment istoric important, care amintește, dincolo de orice, de lupta pentru libertate. Alături de colegii mei din Asociația Artis, prin toate proiectele cinematografice pe care le-am organizat, am înțeles că filmul chiar poate fi o supapă de promovare și de cunoaștere a valorilor care au scris istorie. Numele Monica Lovinescu rămâne un simbol al independenței, respectului și devotamentului față de valorile culturale și umane. Felicităm întreaga echipă a Institutului de Investigare a Crimelor Comunismului și Memoria Exilului Românesc! Ne onorează parteneriatul și munca în echipă, pentru proiecte care pot rămâne mărturie și inspirație pentru generații întregi”.
Prof.univ.dr. Florin - Daniel Șandru, Președinte executiv IICCMER: „Sunt onorat ca în mandatul meu de la IICCMER să am această oportunitate de a marca, printr-un amplu eveniment, 100 de ani de la nașterea Monicăi Lovinescu, cea care a fost, fără îndoială, o voce a speranței în întunericul totalitar comunist. «Monica Lovinescu - Centenarul Nașterii (1923 - 2023)» este un proiect prin care, alături de partenerii instituționali, educaționali și media, de invitați, dar mai ales de publicul din Fălticeni, aducem un plus de recunoaștere asupra rolului marcant pe care Monica Lovinescu l-a avut în lupta cu regimul comunist, dar și în cultura română”.
Proiecțiile de film din cadrul proiectului vor debuta joi, la 18:00, cu documentarul „Cazul inginerului Gheorghe Ursu” (regia: Liviu Tofan, Șerban Georgescu). Filmul, care urmărește complicatul drum al lui Andrei Ursu spre un adevăr care ne privește în egală măsură pe noi toți, va rula în prezența invitaților: Liviu Tofan (regizor), Irina-Margareta Nistor (critic de film), Adrian Cioroianu (istoric).
Seria de evenimente cinematografice va continua cu un lungmetraj documentar despre secţia română a postului Radio Europa Liberă, despre propagandă şi terorism în timpul Războiului Rece - „Război pe calea undelor” (regia: Alexandru Solomon), în prezența invitaților: E.S. Emil Hurezeanu (ambasador), Irina-Margareta Nistor (critic de film), Liviu Tofan (jurnalist). Sâmbătă, 18 noiembrie, pe marele ecran de la Casa de Cultură Fălticeni va rula „Metronom”,lungmetrajul de debut care i-a adus lui Alexandru Belc premiul pentru cel mai bun regizor al secţiunii Un Certain Regard la Cannes. Filmul ne întoarce într-o Românie comunistă în care se resimţeau acut efectele Tezelor din iulie enunţate de Ceaușescu. Actorul Vlad Ivanov, parte din distribuția filmului, va fi prezent la proiecție, alături de criticul de film Irina-Margareta Nistor.
Ultima zi a proiectului va aduce pe marele ecran cel mai nou film al regizorului Tudor Giurgiu - „Libertate”.Inspirat din istoria zbuciumată și încă necunoscută a Revoluției de la 1989, „Libertate” spune o poveste mai puțin știută, întâmplată la Sibiu în decembrie 1989. Proiecția va avea loc în prezența invitaților regizorului Tudor Giurgiu și a criticului de film Irina-Margareta Nistor.
PROGRAMUL PROIECȚIILOR DE FILM
Joi, 16 noiembrie
Ora 18.00, la Casa de Cultură Fălticeni | Proiecție de film: „Cazul inginerului Gheorghe Ursu” (regia: Liviu Tofan, Șerban Georgescu);
Invitați: Liviu Tofan (regizor), Irina-Margareta Nistor (critic de film), Adrian Cioroianu (istoric);
Moderator: Andrei Giurgia, directorul Festivalului Serile Filmului Românesc.
Vineri, 17 noiembrie
Ora 17.00, la Casa de Cultură Fălticeni | Proiecție de film: „Război pe calea undelor” (regia: Alexandru Solomon);
Invitați: E.S. Emil Hurezeanu (ambasador), Irina-Margareta Nistor (critic de film), Liviu Tofan (jurnalist);
Moderator: Andrei Giurgia, directorul Festivalului Serile Filmului Românesc).
Sâmbătă, 18 noiembrie
Ora 17.00, la Casa de Cultură Fălticeni | Proiecție de film: „Metronom” (regia: Alexandru Belc);
Invitați: Vlad Ivanov (actor), Irina-Margareta Nistor (critic de film);
Moderator: Andrei Giurgia, directorul Festivalului Serile Filmului Românesc.
Duminică, 19 noiembrie
Ora 18.00 la Casa de Cultură Fălticeni | Proiecție de film: „Libertate”(regia: Tudor Giurgiu);
Invitați: Tudor Giurgiu (regizor), Irina-Margareta Nistor (critic de film);
Moderator: Andrei Giurgia, directorul Festivalului Serile Filmului Românesc.