Alexandru Ivănoiu: „Teatrul are funcţia aceasta extraordinară a creării unui forum, a unui loc unde oamenii să îşi spună părerea, să simtă povestea împreună, ceea ce e foarte important, mai ales pentru nişte oameni care au plecat”
31 August 2024, 15:05
Spectacolul „pe spatele fotografiei, colț stânga jos, stă scris tot ce nu pot uita despre mama”, bazat pe poveștile românilor pe care nevoia i-a împins să plece departe de casă, porneşte în turneu prin lume luni, 2 septembrie şi va avea premiera pe 7 septembrie, la New York, La MaMa Experimental Theatre Club. De unde va porni către Berlin, Roma, Milano, Madrid. Ca mai apoi să se întoarcă „acasă”, în București.
Alexandru Ivănoiu a anunţat la Radio România Cultural că, în ţară, premiera va avea loc la Teatrul Masca, pe 6 octombrie.
„Pentru mine a rămas foarte puternic gândul că oamenii şi-au abandonat cetăţenia. Aici au fost nişte momente care pe mine m-au surprins. Le pot înţelege pe toate şi cred că datoria oricărui artist care se documentează este să nu îşi spună părerea. Dar am trăit nişte şocuri că anumiţi oameni au mers mai departe, nu doar să se mute în altă ţară, ci şi să renunţe la cetăţenia lor. Ceea ce mi-a dat de înţeles că ţara le-a greşit suficient de tare încât ei au avut nevoie să treacă şi prin această dimensiune birocratică a exilării lor. Îmi vine acum o frază pe care a spus-o cineva foarte recent. Discutam despre renunţarea la cetăţenie şi această persoană a spus <păi cred şi eu că a renunţat la cetăţenie, ţara asta totuşi i-a luat tatăl>. Când problema se pune aşa, poţi să înţelegi”. (Alexandru Ivănoiu)
Scris de Alexandru Ivănoiu (actor şi dramaturg) și regizat de Alin Uberti, spectacolul îi are în distribuție pe Maria Moroșan, Bogdan Iancu, Vlad Pânzaru, alături de publicul fiecărei seri. Fiecare spectacol va debuta cu un atelier de scriere dedicat românilor care au emigrat și membrilor comunității locale, pentru a împărtăși experiențele lor și a-i apropia atât unii de alții, cât și de comunitate.
Poduri este un proiect care își propune să (re)conecteze diaspora română care a emigrat începând cu anii ’90 și să le spună povestea, cu bune și rele, în mai multe forme: ateliere de scriere, urmate de un spectacol de teatru participativ, o expoziție de fotografie online și un film documentar finanțat de Uniunea Cineaștilor din România.
„Este un spectacol participativ. Nu interactiv, ci participativ. Aşadar, în spectacol oamenii îşi spun poveştile. Oamenii care au plecat se ridică, ne povestesc... Şi facem acest lucru împreună. Pentru că nu putem surprinde o singură poveste. De aceea, fiecare spectacol va fi diferit”.
Detalii despre spectacol, în interviul realizat de Luana Pleşea cu dramaturgul Alexandru Ivănoiu.