Ziua Sănătății Mintale – 10 octombrie
10 Octombrie 2022, 16:10
Peste 20% dintre persoanele aflate în zone de conflict riscă să dezvolte anxietate, depresie și tulburări de stres post-traumatic, arată un raport realizat de World Vision la care a contribuit și World Vision România. Sub acest risc se află 4,6 milioane de ucraineni, dintre care 1,5 milioane sunt copii. Pentru 45% dintre părinții ucraineni cea mai mare îngrijorare în urma conflictului militar din țara lor este sănătatea mintală a copiilor, arată același raport.
De Ziua Internațională a Sănătății Mintale, organizația atrage atenția că, în lipsa unor servicii adecvate de consiliere psihologică, costurile emoționale și economice vor fi extrem de mari la nivel global.
Într-un alt studiu, realizat în rândul a peste 1.000 de familii ucrainene rămase pe teritoriul Ucrainei, părinții și alți apropiați ai copiilor au afirmat următoarele:
• copii sunt mai triști (57%);
• plâng și țipă mai mult decât de obicei (47%);
• au coșmaruri sau nu pot dormi (43%);
• au un comportament mai agresiv (34%);
• nu știu unde pot accesa suport psihologic (47%).
Organizația internațională avertizează că fără servicii constante de consiliere psihologică, în 15-20 de ani, acești copii vor deveni adulți cu diferite tulburări emoționale și de sănătate mintală, iar acest fenomen va avea un impact negativ și din punct de vedere economic. Specialiștii estimează că tratarea târzie a afecțiunilor de sănătate mintală a ucrainenilor afectați de conflictul militar va costa 2,7 miliarde de dolari. În schimb, dacă serviciile necesare ar putea fi accesate acum de către copiii și adulții ucraineni, costurile pentru anii următori ar putea fi reduse cu circa 1,6 miliarde de dolari.
De la începerea conflictului militar, Fundația World Vision România a deschis cinci centre pentru copiii ucraineni și familiile lor în București, Suceava, Iași, Brașov, Galați și va deschide încă unul în Constanța. În aceste spații, ucrainenii beneficiază, printre altele, de consiliere pentru integrarea pe piața muncii, activități recreative și terapie prin artă, cursuri de Limba Română, precum și alte cursuri pentru copii în vederea prevenirii pierderilor de învățare. Totodată, până la sfârșitul lunii noiembrie, fundația va forma peste 50 de asistenți comunitari pentru a face terapie prin artă cu copiii ucraineni. Tipul de intervenție ce urmează a fi implementat se numește „First Aid Arts“ și are ca scop gestionarea emoțiilor, procesarea traumelor și creșterea stării de bine prin artă.
Text preluat și adaptat - Fundația World Vision Romania
Sursă FOTO - mentalhealth.org.uk.