Watson supercomputerul bucatar
28 Noiembrie 2016, 06:18
Supercomputerul Watson s-a apucat de gătit. Săptămâna trecută a avut loc o demonstrație de bucătărie inspirată de rețetele pe care le oferă supercomputerul Watson. Chef Dan Țonescu a preparat pește conform uneia din rețetele propuse de Watson.
Vorbim desprea cea mai inteligentă mașinărie construită de oameni până acum. Conectat în permanență la internet, supercomputerul Watson învață continuu, fiind capabil să ofere răspunsuri personalizate la orice întrebare îi este adresată, pentru că înțelege limbajul natural și ”rațiunea” lui îi permite să ofere toate scenariile posibile la o anumită problematică. Dar, punctul forte este medicina oncologică. Mii de medici, specialiști, cercetători sunt conectați la supercomputerul care funcționează ca cea mai bine argumentată a doua opinie în ce privește diagnoza și tratamentul în oncologie. Ei introduc în sistemmul supercomputerului rezultate ale diverselor acte medicale care îmbogățesc, continuu, experiența lui Watson. Domeniul gastronomiei este cea mai accesibilă aplicație a acestui supercomputer, care demonstrează pe înțelesul tuturor cum funcționează această mașinărie dotată cu inteligență augmentată. Accesând www.ibmchefwatson.com intrați în cel mai vast compediu gastronomic, care face din bucătărie un adevărat laborator de experimente.
Numele de Watson nu este o evocare a inteligentului partener al lui Sherlock Holmes, ci este numele primului președinte al companiei International Business Machine, cunoscută acum ca IBM. Supercomputerul a fost inițial dezvoltat ca să se întreacă într-o competiție de cultură generală din Statele Unite și a devenit celebru după ce a câștigat 1 milion de dolari jucând împotriva a doi dintre cei mai buni competitori la acest concurs. Banii câștigați de Watson în acest show de televiziune, au fost oferiți pentru acțiuni caritabile.
Reportaj cu Ron Keren manager zonal IBM pentru România și Republica Moldova și chef Dan Țonescu.