Viitoruri transumaniste? O întrebare și un răspuns la ”Transumanist Futures. The Good life”
Sâmbătă, 26 octombrie a.c, de la ora 14.30, la Facultatea de filosofie a Universității București
25 Octombrie 2024, 14:00
”Încercăm cumva să punem în discuție ceea ce se întâmplă în momentul de față, din ce în ce mai accelerat, cu propagarea tehnologiilor acestea noi, care până nu demult erau cumva cadrate în zona SF-urilor, miturilor (...) dar careîn ultimii ani devin din ce în ce mai reale.
Avem deja tratamente pentru prelungirea vieții, care sunt făcute pe anumite insule, spre exemplu în Honduras este o clinică, deja nu mai te poți înscrie dacă vrei să-ți faci un tratament de longevitate la ei. În Europa, și chiar și în București avem un start-up care încearcă să facă ceva de genul pe animale, nu pe oameni,că legislația nu ne permite asta.În același timp avem inteligența artificială, cărei deja îi vedem impactul în viața de zi cu zi, din ce în ce mai mult. (...) Deci cumva, viitorul e deja în fața noastră.
Trecem ușa înspre un viitor care o să fie destul de diferit față de lumea în care am fost noi (...)Cum ar arăta o viață bună, spre exemplu, într-un viitor transumanist. (1:22) Asta e tema de la București”, spune Andrei Nuțaș, organizatorul evenimentului.
Și nu nu înseamnă că ne abandonăm tehnologiei și renunțăm la rațiune, pentru că, mai spune Andrei Nuțaș, ”locusul eticii noastre și evoluției noastreeste tot în noi. Nu o să fie Chat GPT vreodatăacel locus de unde pornesc lucrurile interne. (...) Cel puțin în viitorul predictivresponsabilitatea finală pică pe noi.
Tehnologia ne ajută.Noi suntem în simbioză cu eaîn modul nostru de dezvoltare,dar nu este ea mintea noastră.”
Pe larg, în interviul realizat de Corina Negrea, pentru Știința360.
audio
Andrei Nuțaș este cercetător multidisciplinar în cadrul Institutului de Cercetare Avansată în Mediu din cadrul Universităţii de Vest şi în paralel este şi Tech Lead în Asigurarea Calităţii a Soluțiilor de Inteligenţă Artificială.
El face parte din “Value Connection”, o grupare de cercetători găzduită de Universitatea Delft. Dr. Nuțaș urmează să îşi publice prima carte academică “Artificial Morality” cu Trivent unde explorează capacităţile etice ale Inteligenţei Artificiale.
Interesele sale de cercetare includ explorarea filosofiei transumaniste, etica mediului, etica tehnologiei, şi capacităţile de decizie ale modelelor de limbaj mari (Republica.ro - Andrei Nuțaș).