Introspecții - Senzitivism
Duminică, 6 aprilie 2025, ora 18.30

04 Aprilie 2025, 16:04
Invitată: conferențiar universitar doctor Simona Trifu, medic primar psihiatru, psihanalistă și scriitoare, coordonatoarea cărții „Dicționar de ipoteze și ipostaze existențiale”, apărute în două volume la Editura Universitară: Anconeum & Analepsie, București, 2023 – 2024.
O persoană poate fi descrisă ca fiind foarte sensibilă atunci când îi este apreciată receptivitatea la frumos, de exemplu sau, dimpotrivă, când îi este ironizată o așa-presupusă emotivitate exagerată. Cum este, de fapt, un om senzitiv? Ce înseamnă senzitivismul și cum poate fi gestionat? Discutăm în emisiunea Introspecții, duminică, 6 aprilie, de la ora 18.30, la Radio România Cultural. Tema a fost inspirată de definiția termenului „Senzitivism”, inclus în primul volum al Dicționarului de ipoteze și ipostaze existențiale, coordonator Simona Trifu.
Realizator Daniela Vasile
„Cei senzitivi, intuitivi nativi de cele mai multe ori, nu cer să aibă această abilitate. Inițial, ei nici nu o văd ca fiind în avantajul lor. Cel mai probabil, la început nici nu se înțeleg pe sine și, poate, de multe ori, nici nu vor să fie așa cum sunt. Pentru că, fără o igienă mintală și emoțională riguroasă, totul ajunge să fie obositor și copleșitor... Nu este ușor să fii înconjurat de oameni care nu văd lumea așa cum o vede un senzitiv, iar raportarea să fie diferită, să fii mai receptiv la stimulii și la persoanele din jur! Căci da, pe lângă atenția crescută la sunete, mirosuri, lumini, senzitivii sunt foarte receptivi și la cei care le sunt în preajmă. Empatia este la cote înalte. Parcă pot simți imediat o schimbare în starea celuilalt, își dau seama când ceva este nelalocul lui. Mai mult decât atât, empatia crescută asociată cu o igienă emoțională precară, poate conduce la încărcarea senzitivului cu diferite stări, informații, emoții. De obicei, acești oameni sunt ochiul care protejează și urechea care ascultă, însă cu greu primesc același tip de comportament sau, poate, la un nivel mai puțin avansat decât ei îl oferă, ceea ce poate face ca aceste persoane să se simtă de multe ori neînțeleși, ca într-un ocean de singurătate.” (Fragment din articolul „Senzitivism sau cum este să fii un intuitiv neauzit” de Corina Elena Stroe, Dicționar de ipoteze și ipostaze existențiale, coordonator Simona Trifu)