Ascultă Radio România Cultural Live

Un an de C.R.E.A.A.T.i.V: 99 de povești de luptă și recuperare

Foto: Corina Negrea

27 Februarie 2025, 19:27

27 februarie 2025

Dr. Irina Minescu: C.R.E.A.A.T.i.V înseamnă un proiect nou, singular și de care se știa că e nevoie, pentru că acest domeniu al dependențelor la adolescenți era neacoperit

Noi aveam prezentări la Psihiatria de Copii pentru tulburări de conduită, descopeream și consumul de substanțe, îi țineam internați, consiliam oarecum familiile, dar nu aveam ceva dedicat. Sesizasem că este o problemă și pe partea asta de consum de droguri la tineri și adolescenți, dar nu aveam resursele necesare din punct de vedere al cunoștințelor sau chiar al personalului ca să dedică mai mult timp, spune Dr. Irina Minescu,managerul Spitalului Voila (https://spitalulvoila.ro/), coordonatoarea echipei terapeutice, medic psihiatru copii și adolescenţi, acolo unde, de un an de zile, funcționează C.R.E.A.A.T.i.V, Centrul de Recuperare și Educaţie împotriva Adicţiilor pentru Adolescenţi și Tineri la Voila (https://spitalulvoila.ro/creeativ/).

Avem 24 de paturi alocate pentru această patologie (consum de droguri, n.r.), 12 la fete, 12 la băieți. (...) Noi avem două secții de copii care au împreună 64, una de 40 și un compartiment de 24. Din acestea am alocat acest număr de paturi, am renovat inițial doar saloanele pentru C.R.E.A.A.T.i.V, ulterior, cu resurse proprii, am renovat întreg pavilionul, care înseamnă șase saloane, am renovat băile, astfel încât să nu fie diferențe între copiii internați cu consum și ceilalți copii.Acum tot pavilionul arată la fel.

Dincolo de această renovare care a creat un mediu prietenos (...) avem și un program structurat de activități în fiecare zi.

În fiecare zi avem un coleg care își dedică o oră din programul său pentru aceste activități cu pacienții, printre ele cinematerapie, arterapie, meloterapie, activități sportive. (...) Cu sprijinul asociației Zi de Bine,am avut doi psihologi dedicați care țineau terapiile de grupde trei ori pe săptămână, în total 12 ședințe,inspirate din teoria interviului motivațional și a prevenirilor căderilor,astfel încât copiii să aibă la îndemână niște cunoștințepe care să le folosească în a-i opri din consum.

(...) În unele cazuri, acolo unde medicul psihiatru consideră că este nevoie de tratament medicamentos, sigur că pacientul urmează și un tratament medicamentos din antidepresive, sedative, ușoare.Dincolo de asta, consiliem și individual acești copii, stăm de vorbă cu ei și noi ca medici-psihiatrii și, de asemenea, și cu familia.

Am observat de-a lungul anului efectele negative pe care drogurile le au asupra creierului pacienților. La noi s-au prezentat cazuri destul de grave, adică copiii consumau de 2-3 ani și chiar și dacă consumă în fiecare zi, 6 luni, (...) einu mai au voință și motivație (...),nu-și mai doresc absolut nimic decât să iasă cât mai repede din spital și să se apuce de consum.

(...) E foartetragic la vârstele astea mici,foarte tragic,creierul este în formareși el se structureazădoar pe acest circuit al plăcerii, pe obținerea de recompense imediateși nu îi mai interesează școala,prietenii, alte activități....

(...) Eu sunt convinsă că consumul de droguri a existat și va exista, ce mi se pare că s-a adus acum în atenție mai mult e faptul că nu există servicii pentru această patologie, pentru aceste persoane care ajung dependente, fie că e vorba de adolescenți sau de adulți.

Credcă este o consecințăîn principal a lipsei deeducație corectă și deinformare, că accesul la atâta tehnologieși informație are multe valențe pozitivedar există și parteaasta de aafla și de avrea să experimentezi...Noi ne luptăm cu prejudecățile

M-a frapat de multe oriușurința cu carecopilul ajunge la drog, adică vorbim de, poate, o vină a părintelui,că nu l-a observat, că n-a avut orelație mai apropiată cu el, darsă știți că părintelee singur și în luptaasta, pentru că accesul e foarte facil,prin grupurile astea de pe Telegram,de pe Instagram...mi-a spus un copil: ” mi-aduce la ușăsau în locul X, mai spune Dr. Irina Minescu.

Sunt o mamă de adolescentde 16 anicare a început să consumecu aproximativ un ana început să consume pe fondulunor probleme de sănătate mentale, a unei depresii nediagnosticate.Prima dată nu ne-am dat seama ce se întâmplă cu el, a avut o internarepe un fond de consum excesivde alcool, dar am crezut că edoar un episod, care s-a întâmplato dată la o sărbătoare șidupă aceea trece.Dar problemele s-au mulțit tot mai mult, după câteva luni ne-am dat seama că a început să consume tot mai multe substanțe.

Noi, ca și părinți,am trecut prin tot felul de stadii,prima dată am negat că așaceva se poate întâmpla cu copilul nostru,după aceea, când am început săacceptăm, am început să căutămsoluții, soluții care am văzut cănu există în orașul nostru,(...). ÎnRomânia este singura soluție și atunci l-am adus aici, povestește mama unui adolescent de 16 ani, internat la C.R.E.A.A.T.i.V

Noi știm că este foarte răspândit (consumul de droguri, n.r.) pentru că cunoaștem grupul în care e copilul nostruși unde sunt copii din toate mediile,din toate școlile,doar că e un fenomenfoarte ascuns,despre care nu se vorbește,există stigmă,există rușine și noi ne-am simțit foarte răuși ne-am simțit niște părințifoarte incompetenți și foarte răi (...) dar este o problemă de sănătate mentală care are nevoie nu de pedepse, pentru că nimeni nu cred că se face bine dacă merge în pușcărie, ci are nevoie de tratament. (...) Costă foarte mult să ții o persoană în închisoare,costă mult mai mult decât să asiguri niște programeîn comunitate pentru un tânăr,asta pot să vă spun sigur.

Iar părinților le-am spune să nu le fie rușine și să ceară ajutor, să caută soluții pentru copiilor, și să pledeze pentru soluții și în comunitate dar în primul rând să ceară ajutor.

Până la urmă, asta face C.R.E.A.A.T.i.V: întinde o mână de ajutor.

Aici avemdiferite activități, avem sport,arte, ne uităm la filme,diverse activități care să ne ajutesă nu ne mai gândim așa de mult la droguri, spune și unul dintre adolescenții internați la Centru. Pe minepersonal chiar m-au ajutattoate terapiile astea. La început, când am venit primă oarăaici, doar mă gândeam cât de mult o să consumcând ajung acasă. Acum, dupășapte săptămâni,nici nu mai îmi vine să mă gândesc.

Drogurile erau ceva ce consumam zilnic ca să mă simt normal. (...) Și mi-a fost șirău, am făcut și supradoze în septembrie (...) dar odată ce începi să consumi, nu te mai sperie nimic.

C.R.E.A.A.T.i.V - un bine, posibil datorită Asociației Zi de Bine (https://www.zidebine.ro/) și Clinicii Atelier PSY (https://atelier-psy.ro/).

26 februarie 2025

În România, tratamentul minorilor dependenți de substanțe era, până de curând, o problemă fără soluție. Părinții care căutau ajutor pentru copiii lor primeau un răspuns șocant: “Așteptați să facă 18 ani!”.

Acest vid de soluții a stat la baza înființării C.R.E.A.A.T.i.V - Centrul de Recuperare și Educație împotriva Adicțiilor pentru Adolescenți și Tineri la Voila, primul centru dintr-un spital public de psihiatrie destinat exclusiv minorilor cu adicții.

Inaugurat la Spitalul de Psihiatrie Voila din Câmpina (https://spitalulvoila.ro/creeativ/) pe 28 februarie 2024, centrul a devenit un loc de speranță pentru zeci de adolescenți și familiile lor. Proiectul a fost posibil datorită colaborării dintre Spitalul de psihiatrie Voila, clinica Atelier PSY (https://atelier-psy.ro/) și Asociația Zi de Bine (https://www.zidebine.ro/), fondată de Melania Medeleanu: “3 din 10 copii de peste 14 ani știu pe cineva care a consumat droguri, iar aproape jumătate dintre adolescenți au fumat sau vapat în ultima săptămână.”

În primul an, 99 de minori au trecut prin programul C.R.E.A.A.T.i.V, dintre care doar 15 au fost reinternați, ceea ce demonstrează eficiența abordării terapeutice. Adolescenți din întreaga țară au beneficiat de acest program, nu doar din județele apropiate.

Dar crearea unui astfel de centru nu s-a limitat la renovarea unui spațiu. “Nu e suficient să ai niște saloane frumoase, era nevoie de un program terapeutic complex și de oameni care să știe ce fac” , spune Melania Medeleanu. Astfel, personalul medical a beneficiat de formare specializată în centre din Paris, iar Dr. Eugen Hriscu a oferit constant supervizare și instruire echipei de la Voila. În momentul de față, C.R.E.A.A.T.i.V este singura intervenție de stat sau privată care oferă tratament rezidențial, deci cu paturi, pe termen lung, minim 30 de zile, pentru copiii și adolescenții sub 18 ani, cu probleme legate de consumul de droguri. (...) Timp de mai bine de 20 de ani de zile, România nu a reușit să ofere nici măcar un singur asemenea centru, nici măcar cu bani, pentru copiii care aveau ghinionul să intre într-o poveste legată de droguri în viața lor, spune Dr. Eugen Hriscu, medic specialist psihiatru, Co-fondator Clinica Atelier PSY, coordonatorul programului terapeutic, supervizare și training în cadrul C.R.E.A.A.T.i.V.

Ceea ce ar trebui să ne îndemne să nu uităm, politicieni, doctori, funcționari publici, presă, să ne uităm foarte atent în oglindă și să ne întrebăm cum e posibil că în timp de 20 de ani nu am reușit să oferim nicio structură terapeutică pentru copiii României dependenți de droguri.

(...) Cred că în primul rând este ceva legat de droguri. Oamenii care consumă droguri sunt văzuți de mult timp în România drept infractori, drept oameni răi, drept oameni care merită să li se întâmple lucruri rele, să pățească, să moară chiar. Este această viziune că dependența de droguri nu este o boală, dependența de droguri este o slăbiciune morală, un viciu sau un păcat eventual. Și spun asta pentru că în alte domenii s-a putut, de exemplu, avem servicii destul de bune și bine finanțate pentru autism, de exemplu, avem servicii și un sistem destul de bine pus la punct terapeutic pentru ADHD. Deci s-a putut în alte patologii ale copilului și adolescentului, nu s-a putut în zona drogurilor pentru că în România încă, din păcate, există această mentalitate - și s-a văzut la nivel instituțional -, drogurile sunt o chestie care se rezolvă cu pușcărie. Și faptul că suntem aici - consumul a explodat, vârsta de debut a scăzut, avem foarte multe substanțele, sunt tot mai periculoase -, e din cauza acestei viziuni că drogurile sunt o chestiune care se abordează cu bățul, cu pușcărie, cu pedepse, cu închisoarea, cu poliție și așa mai departe, mai spune Dr. Eugen Hriscu.

Într-o astfel de realitate, centre cum este C.R.E.A.A.T.i.V sunt esențiale. “Este o boală care se recuperează”, spune Melania Medeleanu dar problema nu se oprește la externare. Stigma socială rămâne o piedică majoră în recuperarea adolescenților. “Te-ai externat dintr-un spital de psihiatrie? Ori ești nebun, ori ești un drogat nenorocit.”

C.R.E.A.A.T.i.V este un început, dar nu poate funcționa de unul singur. Pentru ca mai mulți copii să aibă o șansă reală la recuperare, este nevoie de extinderea acestui model și de o schimbare de mentalitate: dependența nu este o alegere, ci o boală. Nici un om pe lumea asta, dacă are de ales, nu alege să devină dependent de droguri!, mai spune Melania Medeleanu.

Pe ambii, Melania Medeleanu și Dr. Eugen Hriscu, îi puteți asculta în interviurile realizate de Corina Negrea pentru emisiunea Știința 360.

Georgian Șchiopu: Jocurile de noroc sunt „produse care ne conduc în niște locuri foarte întunecate ale minții noastre”
Știință 27 Martie 2025, 17:06

Georgian Șchiopu: Jocurile de noroc sunt „produse care ne conduc în niște locuri foarte întunecate ale minții noastre”

Vorbim despre jocuri de noroc și folosim un termen-umbrelă, gambling , „ acest produs creat de niște operatori...

Georgian Șchiopu: Jocurile de noroc sunt „produse care ne conduc în niște locuri foarte întunecate ale minții noastre”
„În momentul când ajungi dependent de jocuri, nu se mai pune problema despre bani”
Știință 27 Martie 2025, 16:48

„În momentul când ajungi dependent de jocuri, nu se mai pune problema despre bani”

27 Martie 2025 Gândurile mele erau doar cum să fac rost de alți bani ca să ajung să-mi satisfac viciul. Este...

„În momentul când ajungi dependent de jocuri, nu se mai pune problema despre bani”
Dan Ștutman: „De la începuturile dezvoltării laserului de mare puterea fost avansată ideea că s-ar putea să fie foarte util în medicină”
Știință 27 Martie 2025, 15:20

Dan Ștutman: „De la începuturile dezvoltării laserului de mare puterea fost avansată ideea că s-ar putea să fie foarte util în medicină”

” Aplicațiile medicale al laserului de mare putere au fost avansate de aproape o decadă și jumătate,   dar au...

Dan Ștutman: „De la începuturile dezvoltării laserului de mare puterea fost avansată ideea că s-ar putea să fie foarte util în medicină”
„Punem binele în față” – document de poziție privind extinderea programului de screening neonatal
Știință 27 Martie 2025, 11:51

„Punem binele în față” – document de poziție privind extinderea programului de screening neonatal

Marți, a avut loc la Palatul Parlamentului, masa rotundă „Punem binele în față”, un eveniment organizat sub...

„Punem binele în față” – document de poziție privind extinderea programului de screening neonatal
Florin Giurcă sub lupa criticului literar
Știință 27 Martie 2025, 11:00

Florin Giurcă sub lupa criticului literar

După ce, în urmă cu o săptămână, am stat de vorbă cu scriitorul Florin Giurcă , astăzi, 27 martie, l-am rugat pe...

Florin Giurcă sub lupa criticului literar
Ioana Cozmuța:  De la activitățile comerciale în orbita joasă a Pământului până la operațiuni autonome și producție în spațiu, AI accelerează capacitatea noastră de a răspunde provocărilor, atât extratereste cât și celor de pe Pământ. (...)
Știință 26 Martie 2025, 14:30

Ioana Cozmuța: De la activitățile comerciale în orbita joasă a Pământului până la operațiuni autonome și producție în spațiu, AI accelerează capacitatea noastră de a răspunde provocărilor, atât extratereste cât și celor de pe Pământ. (...)

Dar acțiunea umană trebuie să fie astfel orientată încât efectele sale să nu pună în pericol condițiile viitoare ale vieții...

Ioana Cozmuța: De la activitățile comerciale în orbita joasă a Pământului până la operațiuni autonome și producție în spațiu, AI accelerează capacitatea noastră de a răspunde provocărilor, atât extratereste cât și celor de pe Pământ. (...)
Lumina: solidă și lichidă în același timp?!
Știință 26 Martie 2025, 14:00

Lumina: solidă și lichidă în același timp?!

O echipă de cercetători a reușit să transforme lumina într-un  super-solid , un material care își păstrează...

Lumina: solidă și lichidă în același timp?!
Spre viitor - O abordare ecologică pentru instituțiile culturale
Știință 26 Martie 2025, 13:13

Spre viitor - O abordare ecologică pentru instituțiile culturale

„Spre viitor: o abordare ecologică pentru instituțiile culturale” este un eveniment organizat de Institutul...

Spre viitor - O abordare ecologică pentru instituțiile culturale
Ascultă live

Ascultă live

16:00 - 16:30
Legendele muzicii
Ascultă live Radio România Cultural
15:05 - 18:00
Obiectiv, România
Ascultă live Radio România Actualităţi
Acum live
Radio România Muzical
Ascultă live Radio România Muzical
16:00 - 16:56
Đóńńęŕ˙ ďĺđĺäŕ÷ŕ 1
Ascultă live Radio România Internaţional 1
16:10 - 17:00
OBIECTIV, ROMÂNIA! (selecţiuni) (RRA)
Ascultă live Radio România Internaţional 2
Acum live
Radio România Internaţional 3
Ascultă live Radio România Internaţional 3
Acum live
Radio România 3net
Ascultă live Radio România 3net
15:00 - 17:00
LADA DE ZESTRE
Ascultă live Radio România Antena Satelor
Acum live
Radio Vacanța Fresh
Ascultă live Radio Vacanța Fresh
Acum live
Radio Vacanța Gold
Ascultă live Radio Vacanța Gold
Acum live
Radio Vacanța Nostalgia
Ascultă live Radio Vacanța Nostalgia
Acum live
Radio România București FM
Ascultă live Radio România București FM
Acum live
Radio România Braşov FM
Ascultă live Radio România Braşov FM
Acum live
Radio România Cluj
Ascultă live Radio România Cluj
Acum live
Radio România Constanța FM
Ascultă live Radio România Constanța FM
Acum live
Radio România Constanța Folclor
Ascultă live Radio România Constanța Folclor
16:00 - 19:03
Ştiri
Ascultă live Radio România Oltenia Craiova
Acum live
Radio România Iași
Ascultă live Radio România Iași
16:15 - 16:30
Fază lungă, fază scurtă (R)
Ascultă live Radio România Reșița
Acum live
Radio România Tg Mureș
Ascultă live Radio România Tg Mureș
15:03 - 19:00
Sens unic
Ascultă live Radio România Timișoara FM
Acum live
Radio România Timișoara AM
Ascultă live Radio România Timișoara AM
Acum live
Radio România Arad FM
Ascultă live Radio România Arad FM
Acum live
Radio Chişinău
Ascultă live Radio Chişinău
Acum live
Radio România Tg Mureș în limba maghiară
Ascultă live Radio România Tg Mureș în limba maghiară
Acum live
Radio România Cluj în limba maghiară
Ascultă live Radio România Cluj în limba maghiară
Acum live
Radio eTeatru
Ascultă live Radio eTeatru