Storymania - ”Eclipsele de soare, secrete descifrate ale universului ”? - partea I
25 Noiembrie 2017, 06:00
La început a fost întunericul … și apoi marea explozie …. numită de cercetători Big Bang. De aici a început totul: timpul, spațiul, materia și toate celelale.
În fiecare zi, cele mai strălucite minți ale științei se străduiesc să aducă la lumină marile secrete ale Universului.
Când între Pământ și Soare se interpune satelitul natural al Terrei, discul strălucitor al Soarelui este complet acoperit lăsând să se observe cele mai vânate fenomene solare: coroana și exploziile solare. Cea mai lungă eclipsă totală înregistrată a avut 7 minute și 32 de secunde și cea mai scurtă, coar câteva secunde. Eclipsele totale de soare sunt momente vânate nu numai de astronomi profesioniști ci și de așa numiții vânători de eclipse, astronomi amatori și astrofotografi, specializați în prelevarea de imagini exact în momentul în care Soarele este complet ocultat de discul satelitului natural al Terrei - Luna.
Eclipsa totală de soare este cel mai frumos spectacol predictibil, pe care natura îl pune în scenă din când în când, afirmă Cătălin Beldea, astro-fotograf și vănător de eclipse. Fenomenul de ocultare totală a discului solar de către Lună se petrece cu o regularitate predictibilă matematic o data la 16 luni, în medie. Prin urmare, la un moment dat poate exista un an calendaristic fără o eclipsă totală de soare. Este și cazul anului 2018, când nu se va înregistra nici o eclipsă totală de soare. Următorul fenomen va fi vizibil abia în data de 2 iulie anul 2019, când va traversa aproape în întregime oceanul Pacific și va atinge partea de sud a Americii de Sud aproximativ prin centrul statului Chile și va sfârși pe coasta de est a Argentinei.
Dacă stai pe loc și aștepți ca eclipsa să vină la tine, durează cam 380 de ani, dar, dacă nu ai atâta răbdare te duci după ea, cam la un an și jumătate. Așa face și Cătălin Beldea, cel mai sârguincios vânător de eclipse din România. Cu Una dintre fotografiile eclipsei din 2016, care s-a văzut din Indonezia, a obținut locul al doilea la prestigiosul concurs de astrofotografie Astronomy Photographer of the Year cu o imagine intitulata "Sun Flower Corona” ce ilustreaza o eclipsa solara. O singură fotografie dar compusă din 12 imagini suprapuse și cu o procesare excepțională realizată de Alson Wong. Această imagine a făcut ocolul planetei fiind preluată de The Guardian, spacewethergallery și chiar publicații științifice de specialitate.
Enigmele elucidate ale Universului în cele două ediții ale emisiunii Storymania din 25 și 26 noiembrie 2017.
Realizator Mihaela Ghiță
Foto credit: Cătălin Beldea, Alson Wong