Știința în cuvinte potrivite - Efectul razelor gamma asupra arheologiei
04 Octombrie 2016, 06:41
Efectul razelor gamma asupra arheologiei
Laboratoarele sofisticate ale fizicii nucleare aduc informații neprețuite pentru arheologi și restauratori în ce privește datarea, compoziția chimică, informații care țin de autenticitatea unor obiecte. Simpozionul balcanic de Arheometrie a adus împreună atât fizicieni, chimiști, biologi, geofizicieni cât și arheologi, restauratori, specialiști în patrimoniu. Proiectele la care au lucrat împreună de mai multă vreme i-au condus la concluzia că este necesar să se reunească intr-un Centru de Studiu și Conservare a patrimoniului în care specialiștii din cele două direcții să lucreze împreună. Informațiile aduse de fizicieni, pot schimba uneori, interpretarea clasică a istoriei.
La sfârșitul lunii septembrie, la Sinaia a avut loc cea de a 5-a ediție a Simpozionului Balcanic de Arheometrie, organizat de Institutul de Fizică și Inginerie Nucleară - Horia Hulubei și Institutul de Arheologie Vasile Pârvan.
Cum se scrie un roman SF?
Există o legătură ombilicală, firească, între științe (popularizarea științelor) și science-fiction. O legătură istorică pe care revista Știință și Tehnică a simțit-o și a onorat-o încă din anii ’70 ai secolului trecut, când a început să publice suplimentul „Colecția de povestiri science-fiction”, iar mai apoi „Almanahul Anticipația”. Pentru a scrie literatură Sf este necesară o profundă documentare a fenomenului științific pe langă o bună cunoaștere a spiritului uman, afirmă cei cinci scriitori pe care i-am intervievat la Sci-Fi Fest, Festivalul de știință organizat la sfârșitul săptămânii trecute de revista Știință și Tehnică la Biblioteca Națională din București - Liviu Surugiu, Cristina Ghidoveanu, Roxana Vrânceanu, Doina Roman, Rodica Bretin.