Știința 360 - Sfertul Academic, platformă de texte și podcasturi de antropologie publică
14 Iunie 2022, 10:30
21 iunie 2022 - Dr. Iubire-Stranie sau: Cum am învățat să nu mă mai îngrijorez și să iubesc evoluția naturală în antropologie
Un nou podcast din seria Sfertul academic, aparținând lui Radu Umbreș, citit de actorul Daniel Popa, cu o ilustrație de Andrei Nicolescu și care poate fi ascultat la https://antropedia.com/sfertulacademic/radu-umbres-dr-iubire-stranie-sau-cum-am-invatat-sa-nu-ma-mai-ingrijorez-si-sa-iubesc-evolutia-naturala-in-antropologie/
Radu Umbreș este un antropolog interesat de mintea, societatea, și cultura umană, mai ales când vine vorba de moralitate și cooperare. Este doctor în antropologie socială al UCL și a urmat studii postdoctorale la Institut Jean Nicod și NEC. În prezent este lector la SNSPA unde predă antropologie și psihologie evoluționistă iar lucrarea sa de doctorat va fi publicată de OUP în 2021. Scrie și vorbește de câte ori are ocazia pentru publicul nespecialist și susține platforma ISCOADA de popularizare a științelor socio-umane.
”Sfertul Academic (https://antropedia.com/sfertulacademic) este o platformă de texte și podcasturi de antropologie publică, un demers unic pe scena culturală din România ce se distinge atât prin calitatea conținutului publicat, cât și prin formatul său interdisciplinar.
37 de cercetători din științele sociale, 13 ilustratori și 2 actori au contribuit la prima ediție a acestui proiect. Autorii textelor activează în mediul academic din România – Universitatea din București, Școala Națională de Științe Politice și Administrative (SNSPA), Universitatea de Vest din Timișoara, Universitatea Babeș-Bolyai, dar și din străinătate: Universitatea Carolina de Nord, Chapel Hill (SUA), Ludwig-Maximilians-Universität München (Germania), Maastricht University (Olanda), Riga Stradins University (Letonia); sunt cercetători în instituții naționale: Institutul de Antropologie "Francisc I. Rainer, Institutului de Etnografie și Folclor „Constantin Brăiloiu, Muzeul Ţăranului Român, Institutul pentru Studierea Problemelor Minorităților Naționale, sau de peste hotare: Universitatea din Konstanz, University of Sussex Asia Centre, Max Planck Institute for Social Anthropology. Majoritatea articolelor incluse pe platformă au la bază cercetări de lungă durată în cadrul studiilor doctorale sau post-doctorale susținute de aceștia la universități precum Universitatea din București, SNSPA, University of Michigan, City University of New York, Central European University, Max Planck Institute for Social Anthropology, Universitatea Bielefeld, University College of London, University of Cambridge sau University of Kent.Cele 40 de articole incluse pe platformă, fiecare dintre ele însoțite de versiunea podcast și de o ilustrație inspirată din conținutul textului, pun în lumină concepte centrale din teoria antropologică, cum ar fi: ordine morală, structură și agentivitate, cultură materială, relații de putere, relații de schimb, sisteme de cunoaștere, gen, identitate, sine și societate. Totodată, aduc perspective noi asupra unor subiecte familiare, de actualitate: mediu, migrație, inegalități sociale, privatizare, dezvoltare personală, turism, și altele. Nu în ultimul rând, pe lângă explorările de profunzime ale realităților din România, ele dezvăluie și lumi sociale mai puțin cunoscute, de peste hotare: Egipt, Ghana, Japonia, Rusia sau Abhazia sunt doar câteva dintre locurile pe care ni le aduc mai aproape cercetările antropologilor români.
Textele sunt aduse mai aproape de public prin lectura actorilor Daniel Popa și Katia Pascariu și capătă culoare prin grafica a 13 artiști, sub ilustrația copertă realizată de Alexandru Nimurad.”
14 iunie 2022 - Antropologia vizuală: de la primele imagini ale fraților Lumiere, la era vizuală a rețelelor sociale
Autoare este Oana Ivan, ilustrația este realizată de artista Arinda Crăciun iar lectura podcastului, https://antropedia.com/oana-ivan-antropologia-vizuala-de-la-primele-imagini-ale-fratilor-lumiere-la-era-vizuala-a-retelelor-sociale/ aparține actriței Katia Pascariu.
Oana Ivan este antropolog specializat în antropologie vizuală și antropologia mediului (în urma doctoratului obținut în co-tutelă la University of Kent, UK și Universitatea Babeș-Bolyai, România). De asemenea, este regizor și producător de filme documentare antropologice centrate cu precădere pe interacțiunea dintre comunitățile umane și mediul natural. Aria de cercetare cuprinde în special arii naturale protejate din Delta Dunării, Lunca Dunării, Carpații Orientali, Podișul Transilvan și Munții Apuseni. În prezent este lector în cadrul departamentului de Film Documentar al Facultății de Teatru și Film-Universitatea Babeș-Bolyai, Cluj. De asemenea este consultant și colaborator în diverse proiecte de cercetare a: Național Geographic, World Bank, Electric Castle. (Sursa text - https://antropedia.com/oana-ivan-antropologia-vizuala-de-la-primele-imagini-ale-fratilor-lumiere-la-era-vizuala-a-retelelor-sociale/)
Știința 360 - 7 iunie 2022 - Reindustrializare, muncă și precaritate: Cazul fabricilor din zona Baia Mare
Un nou podcast Sfertul academic, autoare este Raluca Perneș, ilustrația - Sorina Vazelina, în lectura actriței Katia Pascariu.
Raluca Perneș este antropolog, sociolog și UX researcher. A studiat la Universitatea Babeș-Bolyai, Central European University și University College London. În 2009-2010 a făcut cercetare etnografică în Ghana. Interesele ei de cercetare sunt centrate în jurul temelor de inegalitate socială, stat, cetățenie și pluralism legal.
Podcastul integral - la https://antropedia.com/sfertulacademic/raluca-pernes-reindustrializare-munca-si-precaritate-cazul-fabricilor-din-zona-baia-mare/
Știinta 360 - 17 mai 2022 - De ce este România astfel - Avatarurile excepționalismului românesc
https://antropedia.com/sfertulacademic/vintila-mihailescu-altfelitatea-romanului/
Continuă seria Vintilă Mihăilescu, textul este un material publicat în 2017 în volumul De ce este România astfel - Avatarurile excepționalismului românesc, volum coordonat de Vintilă Mihăilescu, conceput ca un comentariu la lucrarea lui Lucian Boia De ce este România astfel.
Ilustratie - Alexandru Nimurad, actor podcast - Daniel Popa.
Podcastul poate fi ascultat aici - https://antropedia.com/sfertulacademic/vintila-mihailescu-altfelitatea-romanului/
Știința 360 - 10 mai 2022 - „Produsele de calitate” și patrimonializarea gustului în România.
Text de Vintilă Mihăilescu și Bogdan Iancu, publicat în anul 2009 în Volumul 3 al revistei Sociologie Românească, adaptat pentru Sfertul Academic de Ioana Pelehatăi.
Ilustrația este realizată de Alexandru Nimurad.
Podcastul integral poate fi ascultat aici
Știința 360 - 3 mai 2022 - Jurnalul primului teren
Autor Alin Savu, în lectura actorului Daniel Popa iar ilustrația este realizată de Alina Marinescu.
Podcastul poate fi ascultat integral la https://antropedia.com/sfertulacademic/alin-savu-jurnalul-primului-teren/
Dumitru-Alin Savu este doctor în antropologie la Școala Națională de Studii Politice și Administrative cu o lucrare despre practica și experiența homeschooling în București atât din perspectiva părinților cât și a copiilor. Tot în cadrul SNSPA a absolvit programul masteral de antropologie cu o disertație privind timpul liber al copiilor cu activități extracurriculare din București. Publicațiile sale urmăresc experiența copilăriei urbane; modul în care această experiență este în interdependență cu educația și aspirațiile de clasă ale familiei; provocările etice, deontologice și metodologice legate de implicarea copiilor ca participanți deplini la cercetare. Interesele actuale de cercetare vizează experiența copilăriei, relația familiei și a copiilor cu statul din perspectiva alegerii educației, alternativele educaționale și impactul lor social, comunitățile de practică educaționale din România. În prezent este cercetător în cadrul Institutului Național pentru Cercetare și Formare Culturală din București.
Știința 360 - 26 aprilie 2022 - Despre ideea de rasă și rasism
Un nou podcast antropedia.com/sfertulacademic/, autor Alexandru Iorga, ilustrația - artista Andreea Chirică, în lectura actorului Alex Călin.
Alexandru Iorga este licențiat în sociologie, absolvent al Masterului de Antropologie și Dezvoltare Comunitară și este doctor în sociologie – cu o teză despre Delta Dunării. În prezent este cercetător în cadrul Institutului de Etnografie și Folclor „Constantin Brăiloiu” și cadru didactic asociat al Facultății de Sociologie și Asistență Socială, Universitatea din București. Are o bogată experiență de cercetare de teren, iar interesele sale de cercetare vizează: istoria științelor sociale, antropologia și istoria mediului, antropologia dezvoltării și mediul rural, antropologia turismului (https://antropedia.com/sfertulacademic/alexandru-iorga-despre-ideea-de-rasa-si-rasism/)
La Știința 360 – un fragment din acest podcast, care poate fi ascultat în întregime aici:
https://antropedia.com/sfertulacademic/alexandru-iorga-despre-ideea-de-rasa-si-rasism/
Știința 360 - 19 aprilie 2022 - Eu, Wuhan și antropologia
Eu, Wuhan și antropologiaeste titlul podcastului Sfertul academic de saptămâna aceasta.
Autoarea, Elena Chiorean a studiat antropologie socială la Universitatea Babeș-Bolyai și Central European University. Academic, o preocupă regimurile de proprietate și muncă, reproducerea socială, corporalitatea și temporalitatea. A locuit câțiva ani în Wuhan și învață chineză à la longue. De curând a început să studieze psihologia și speră că cele două lumi conceptuale îi vor descoperi o fărâmă din lumea în care trăiește.
Lectura podcastului aparține actriței Katia Pascariu iar ilustrația textului - artistei Tuan Nini.
Varianta integrală a podcastului poate fi ascultată aici
https://antropedia.com/sfertulacademic/elena-chiorean-eu-wuhan-si-antropologia
Știința 360 - 12 aprilie 2022 - „Am vrut să văd cum se fac banii şi acolo”. Cum îşi aleg lucrătorii temporari în agricultură slujbele în străinătate?
Un nou podcast Sfertul academic,autoare Alexandra Voivozeanu, cercetătoare post-doctorală în proiectul ERC “Migration, Transnationalism and Social Protection in (post-) crisis Europe (MiTSoPro)”, desfăşurat în cadrul Centrului pentru Studii Etnice şi de Migraţie (CEDEM) al Universităţii din Liège. Începând din 2014, a explorat diferite teme legate de migraţia românilor pentru muncă în străinătate şi este interesată mai ales de forme atipice de angajare, mediere şi infrastructuri de migraţie, agentivitatea migranţilor sau accesul lor la protecţie socială transnaţională. A realizat cercetarea despre migraţie temporară în agricultură ca bursieră a Colegiului Noua Europă.
Podcastul este în lectura actriței Katia Pascariu iar ilustrația textului este făcută de artista Ana Gaman.
Integral, poate fi ascultat aici https://antropedia.com/sfertulacademic/alexandra-voivozeanu-am-vrut-sa-vad-cum-se-fac-banii-si-acolo-cum-isi-aleg-lucratorii-temporari-in-agricultura-slujbele-in-strainatate/
Știința 360 - 5 aprilie 2022 - Ce este metoda fotografiei vorbite și cum o putem folosi în cercetări participative de aproape și de departe?
Un nou podcast antropedia.com/sfertulacademic/, autoare - Leyla Safta-Zecheria, pedagog și antropolog, dr. în științe politice al Universității Central Europene din Budapesta, asistent de cercetare la Universitatea de Vest din Timișoara, lectura - actrița Katia Pascariu iar ilustrația textului aparține Cristinei Pîrvu.
La Știința 360 - un fragment din acest podcast, care poate fi ascultat în întregime aici:
Știința 360 - 29 martie 2022 - O scurtă introducere în studiile și etnografia multispecii
https://antropedia.com/claudia-campeanu-o-scurta-introducere-in-studiile-si-etnografia-multispecii/
Podcastul din 29 martie a.c. se intitulează O scurtă introducere în studiile și etnografia multispecii,este scris de Claudia Câmpeanu, conferențiar la Facultatea de Sociologie și Asistență Socială a Universității din București, cu un doctorat în antropologie de la The University of Texas at Austin, în lectura actriței Ilinca Manolache iar ilustrația textului este făcută de artista Oana Hajos.