Știința 360 - Congresul Universității de Medicină și Farmacie ”Carol Davila” din București, 10-12 noiembrie 2022
28 Noiembrie 2022, 13:29
Știința 360 - 28 noiembrie 2022 - Preeclampsia și bolile cardiovasculare materne, abordare clinică și de cercetare în 2022
foto: https://www.registerednursern.com/preeclampsia-eclampsia-nursing-maternity-review/
Preeclampsia și bolile cardiovasculare materne, abordare clinică și de cercetare în 2022 a fost și una dintre prezentările susținute în cadrul sesiunii intitulată Patologia asociată sarcinii în era digitală, din cadrul celei de-a 10 ediții a Congresului Universității de Medicina si Farmacie ”Carol Davila” din Bucuresti (https://www.congresumf.ro/, București, Palatul Parlamentului, 10-12 noiembrie a.c.).
Prezentarea a fost susținută de Dr. Iuliana Ceaușu, Medic Primar Obstetrică-Ginecologie la Clinica de Obstetrica-Ginecologie a Spitalului ”Dr. Ioan Cantacuzino” din București, Doctor în Științe Medicale, Profesor de Obstetrica-Ginecologie la UMF ”Carol Davila” București.
foto - https://www.google.com/
Știința 360 - 14 noiembrie 2022 - ”Un Nou Locus cu Implicații pentru Fenotipuri Umane”
Așa s-a intitulat prezentarea susținută sâmbătă, 12 noiembrie a.c., la cea de-a 10 ediție - aniversară și în memoria savantului român George Emil Palade - a Congresului Universității de Medicină și Farmacie ”Carol Davila” din București, desfășurată, între 10 și 12 noiembrie a.c., la Palatul Parlamentului din București de Mircea Ivan, Doctor în medicină, Associate Professor la Facultatea de Medicină, Microbiologie și Imunologie a Universității Indiana din Indianapolis, Statele Unite ale Americii (https://medicine.iu.edu/faculty/5103/ivan-mircea).
Mircea Ivan este prim autor al primului articol care a raportat descoperirea senzorilor celulari de oxigen, cercetare care a dus la Premiul Nobel în Medicină sau Fiziologie, în 2019, atribuit lui William G. Kaelin Jr (poza 2), alături de Sir Peter Ratcliffe și Gregg Semenza (https://www.nobelprize.org/prizes/medicine/2019/summary/) - între 1998 și 2002, Mircea Ivan a fost Post-doctorand și instructor la Harvard Medical School și Institutul pentru Cancer Dana Farber în laboratorul Dr. William Kaelin.
Foto: https://www.nobelprize.org/prizes/medicine/2019/summary/
La cea de-a 10 ediție a Congresului Universității de Medicină și Farmacie ”Carol Davila” de la București, lui Mircea Ivan i s-a decernat titlul de Doctor Honoris Causa al acestei universități.
”Un Nou Locus cu Implicații pentru Fenotipuri Umane” - detalii în interviul acordat emisiunii Știința 360, realizatoare Corina Negrea.
Mircea Ivan a absolvit Universitatea de Medicină și Farmacie ”Carol Davila” din București (1993), apoi doctoratul, în 1997, la Universitatea Wales din Cardiff. A fost, apoi, Post-doctorand și Instructor la Harvard Medical School și Institutul pentru Cancer ”Dana Farber”, ambele din Statele Unite.
În anul 1993 și-a deschis propriul laborator la Universitatea Tufts, Massachusetts, SUA, unde descoperă primele gene “necodificante” care răspund la deprivarea celulară de oxigen, conform propriilor descrieri.
Din 2008 se muta la Universitatea Indiana din Indianapolis, SUA (https://www.iupui.edu/), unde este Tenured Professor și continuă să lucreze pe domenii de interfața, descriind noi gene care răspund la deprivarea celulară de oxigen, dar si la stimuli hormonali si imuni.
Știința 360 - 10 noiembrie 2022 - Congresul Universității de Medicină și Farmacie ”Carol Davila” din București
O ediție aniversară care înseamnă zeci de sesiuni științifice și sute de comunicări originale ce vor aduce în prim plan cele mai recente descoperiri din medicină, după cum se arată în comunicatul de presă al congresului și care aduce la București, timp de două zile, peste 10.000 de participanți - studenți, medici rezidenți și specialiști, farmaciști, profesori, academicieni și cercetători științifici din țări precum Anglia, Italia, Olanda, Germania, Brazilia, Japonia, SUA și România (https://www.congresumf.ro/, https://umfcd.ro/a-x-a-editie-a-congresului-universitatii-de-medicina-si-farmacie-carol-davila-10-12-noiembrie-2022/).
”O abordare interdisciplinară, care privește lucrurile din trei perspective”, după cum spune prof.dr. Simona Ruță, Prorector cu Cercetarea Științifică al UMF Carol Davila și Președintele congresului, alături de Prof.dr. Viorel Jinga, Rectorul UMF ”Carol Davila”.