Știința 360 - Analiza situației mamelor și gravidelor sub 18 ani din România și Analiza privind situația gravidelor din comunități defavorizate - rezultate îngrijorătoare
09 Noiembrie 2022, 09:33
85% dintre mamele și gravidele cu vârsta sub 18 ani nu mai merg la școală, majoritatea acestora abandonând școala înainte de sarcină, Una din 10 mame sau gravide minore nu a fost niciodată la școală și 80% dintre gravidele sau mamele sub 18 ani nu au utilizat nicio metodă contraceptivă deoarece nu au avut informații despre utilizarea acestora - sunt doar câteva dintre concluziile Analizei situației mamelor și gravidelor sub 18 ani din România și Analizei privind situația gravidelor din comunități defavorizate, realizate de Organizația Salvați Copiii România (https://www.salvaticopiii.ro/) și prezentate în cadrul unei dezbateri organizate în data de 8 noiembrie a.c., de
Salvați Copiii România și Senatul României la care au participat reprezentanți ai Ministerului Sănătății, Senatului României, Camerei Deputaților, Administrației Prezidențiale, Cancelariei Prim-Ministrului, ai Autorității Naționale pentru Protecția Drepturilor Copilului și Adopție (ANPDCA) și ai Ministerului Sănătății Republicii Moldova.
”Evenimentul a fost organizat în cadrul proiectului “Un model integrat de asigurare a accesului la servicii medicale și sociale pentru adolescentele însărcinate și mamele adolescente din zonele rurale defavorizate din România și Republica Moldova”, derulat de Organizația Salvați Copiii în parteneriat cu Centrul de Informare și Documentare privind Drepturile Copilului – CIDDC și Asociația Sănătate pentru tineri din Chișinău, cu sprijinul MSD for Mothers și MSD România”, scrie edupedu.ro (https://www.edupedu.ro/8-din-10-mame-si-gravide-sub-18-ani-care-au-participant-la-un-sondaj-realizat-de-salvati-copiii-romania-nu-merg-la-scoala-ministrul-sanatatii-accesul-la-educatie-si-la-educatie-sexuala-sunt-princip/)
ȘTIINȚA 360 - 9 NOIEMBRIE 2022 - Studiu Salvați Copiii - Analiza situației mamelor și gravidelor sub 18 ani din România și
Analiza privind situația gravidelor din comunități defavorizate
Sursă FOTO - Organizația Salvați Copiii România
În ciuda unor progrese evidente, România continuă să se mențină pe primele locuri în Uniunea Europeană în ceea ce privește rata mortalității la copii sub un an, valoarea la care s-a ajuns în 2021, potrivit datelor Institutului Național de Statistică, la 5,6/1000 născuți vii, fiind practic similară cu rata medie a vechii Uniuni Europene de acum circa 20 de ani. În ceea ce privește mortalitatea maternă, aceasta a crescut în anul 2021, comparativ cu anul 2020, de la 32 decese materne la 51 decese.
Datele Analizei situației mamelor și gravidelor sub 18 ani din România și Analizei privind situația gravidelor din comunități defavorizate au fost făcute publice la începutul acestei săptămâni, în cadrul dezbaterii organizate de Salvați Copiii România și Senatul României. Dacă ieri, am vorbit despre aspectele legate de educație desprinse din cercetare, astăzi, rubrica de sănătate aduce mai multe informații legate de accesul la serviciile medicale. Un material realizat de Marilena Frâncu.
Știința 360 - 9 noiembrie 2022 - Salvati copiii -Analiza privind situația gravidelor din comunități defavorizate
8 din 10 mame minore nu mai merg la scoala iar o treime dintre acestea s-au născut la rândul lor din mame minore, arată cel mai recent studiu realizat de Salvați Copiii. În plus, pentru 4 din 10 mame minore, medicina de familie reprezintă singurul serviciu medical accesat de acestea pe durata sarcinii. Studiul, intitulat “Analiză privind situația mamelor și gravidelor sub 18 ani din zonele rurale defavorizate” a fost realizat pe un eșantion de 260 de respondente, aproape 50% dintre mamele sau gravidele participante la studiu având sub 16 ani. Mai multe informații despre acest subiect într-un reportaj de Lidia Laic.
Știința 360 - 8 noiembrie 2022 - O treime dintre mamele minore din România s-au născut din mame minore
România ocupă primul loc în Uniunea Europeană în ceea ce privește mamele cu vârsta sub 15 ani. Un studiu realizat de organizația Salvați Copiii prezintă noi date ingrijoratoare privind la accesul mamelor și gravidelor minore la educație și la servicii de sănătate. Lidia Laic a stat de vorba despre rezultatele acestui studiu cu George Roman, director de program al organizației Salvați Copiii.