Știința 360 - 6 februarie 2023 - Teodora Madgearu: La ELI-NP ”sunt oportunități foarte frumoase de cercetare!”
Teodora Madgearu este asistent doctoral de cercetare în cadrul Departamentului de Experimente cu Fascicul Gamma - Gama Driven Experiments Department, GDED de la ELI-NP (https://www.eli-np.ro/rd4.php) și câștigătoarea premiului I la concursul organizat miercuri, 1 februarie a.c. tot la ELI-NP, cu ocazia Zilei Tânărului Cercetător și a Tânărului Inginer (de la ELI-NP), cu o lucrare din domeniul astrofizicii nucleare. Instrumentația de ultima generație necesara pentru realizarea acestor experimente este dezvoltată în cadrul departamentului „Gama Driven Experiments Department” GDED de la ELI-NP (https://www.eli-np.ro/rd4.php).
06 Februarie 2023, 15:25
Extreme Light Infrastructure Sillicon Strip Array (ELISSA) este unul dintre sistemele de detecție dezvoltat în cadrul acestui departament (https://www.eli-np.ro/rd4.php)
ELISSA este alcătuit din detectori segmentati de siliciu, care au o rezolutie extraordinara - atât energetica cât și de poziție.
Designul sistemului ELISSA constă în 36 de detectori segmentați de siliciu Micron X3, aranjati în trei inele a câte 12 detectori, într-o configurație în forma de cilindru și 8 detectoari inelari segmentați de siliciu Micron QQQ3, care acoperă capacele de capăt.
ELISSA oferă detectarea particulelor încărcate într-un unghi solid de aproape 4π.
Sistemul de detecție ELISSA are scopul de a detecta particule încărcate care provin din reacții de importanță majoră în astrofizica nucleara. Una dintre aceste reactii nucleare este reacția de distrugere a Fluorului în Univers (19F(p,a)16O), reacție studiată în cadrul departamentului nostru, spune Teodora Madgearu. Scopul acestui experiment este de a aduce noi informații legate de abundenta Fluorului în Univers, deoarece există o discrepanță majoră între abundenta calculata și cea măsurată a acestui element. Acesta este un element foarte important deoarece este folosit în înțelegerea mecanismului de nucleosinteza în stelele de tip Asimptotic Giang Branch (AGB) dar și în analiza elementelor formate în urma procesului de tip „p”. Folosind sistemul de detecție ELISSA, cuplat cu un alt sistem foarte performant, LHASA (Large High Resolution Array of Sillicon for Astrophysics) am studiat atât la acceleratorul de particule din Catania (Instituto Nazionale de Fisica Nucelare – Laboratori Nazionali del Sud – INFN-LNS) cât și la cel din Magurele (IFIN-HH) probabilitatea de interactie a Florului cu Protonul. Acesta reacție a fost studiata la energii foarte joase, adică la energiile la care ea se întâmpla în stele. Rezultatele acestor experimente aduc noi informații utile în procesul de înțelegere a mecanismelor de funcționare a Universului.
Pe larg - în interviul acordat pentru emisiunea Știința 360, realizatoare Corina Negrea.