De la Laudato Si’ la Bienala de la Veneția: arhitectura între sacru și social

25 Aprilie 2025, 15:45
La Bienala de Arhitectură de la Veneția 2025, Vaticanul va prezenta proiectul intitulat „Opera Aperta” („Lucrare Deschisă”), „un șantier, un proces continuu în care toată lumea este invitată să colaboreze”. Proiectul este inspirat de enciclica Laudato si’ a Papei Francisc – un document programatic publicat în 2015, care lansează o chemare urgentă la protejarea „casei noastre comune”: Pământul. Enciclica promovează o ecologie integrală, îmbinând știința, etica și spiritualitatea, și propune o schimbare profundă de mentalitate, în care omul este invitat să regândească relația sa cu natura, cu ceilalți și cu Dumnezeu.
Într-un dialog cu Daria Ghiu, arhitectul, eseistul și criticul de arhitectură Augustin Ioan vorbește despre semnificația participării Vaticanului la Bienală, dar și despre felul în care arhitectura poate contribui la o lume mai etică, mai durabilăși mai spirituală.
Vaticanul nu participă la Bienala de Arhitectură precum alte state, cu un pavilion clasic, ci propune o intervenție cu un puternic mesaj social și spiritual. Anul acesta, un fost lăcaș de cult din Veneția este transformat într-un centru social – un spațiu deschis comunității locale.
„Este vorba despre conversia unei mănăstiri care nu mai este în uz, dar care este transformată într-un centru social și care, sunt convins, va avea în continuare și un loc de rugăciune.”
În 2005, profesorul Augustin Ioan a publicat cartea „Pentru re-încreştinarea zidirii. POVERISM - PROLEGOMENE”, care conține și un manifest al poverismului, în relație cu ideea de construcție, reciclare și raport nou-vechi.
Bienala de Arhitectură de la Veneția are loc în perioada 10 mai – 23 noiembrie 2025.
Interviu realizat de Daria Ghiu în emisiunea Orașul vorbește, produsă de Gabriela Mitan Dulgheru și difuzată de luni pânăvineri, de la ora 9:00, la Radio România Cultural.