Știința 360 - 29 februarie 2024 - Loredana Smădu: Copiii trebuie să fie parte a tot ceea ce facem pentru mediu
29 Februarie 2024, 14:00
Loredana Smădu este profesor de Educație Tehnologică și Aplicații practice, o specializare care s-a potrivit perfect cu misiunea Patrulei de Reciclare, mai ales în anii când colectarea deșeurilor electrice a fost prioritară.
Ca Profesor Coordonator al Patrulei își învață elevii din ciclul primar să-și folosească creativitatea pentru a da o nouă viață deșeurilor și derulează proiecte care promovează bunele ecomaniere acasă și în comunitate, de 9 ani încoace, spune Ada Lungu, președinta Asociației Volens, organizație care derulează programul Patrula de reciclare și care a elaborat și Ghidul bunelor Eco-Maniere, ”cel mai probabil, primul „manual” de educație de mediu creat în colaborare cu beneficiarii programului Patrula de Reciclare” (https://www.
Este un program în care au participat zeci de echipe din grădinițe, școli și licee din toată țara iar una dintre aceste școli este și Școala gimnazială George Bacovia din sectorul 4, București, unde am stat de vorbă cu profesoara Loredana Smădu.
”Ghidul abordează 10 teme legate de protejarea mediului parcurse de-a lungul celor 10 ani de educație de mediu. Pe scurt, vorbim despre: reducerea cantității de gunoi, prin colectarea selectivă a diferitelor categorii de deșeuri (ambalaje, aparate electrice, alte tipuri), refolosire creativă sau donații caritabile; economia de apă și energie; evitarea risipei de mâncare; lupta contra poluării datorate plasticului; regenerarea ecosistemelor prin plantări și împăduriri; ecologizarea locurilor
naturale afectate de deșeuri.”(https://www. patruladereciclare.ro/ghidul- bunelor-eco-maniere-un-cod-de- conduita-necesar-in-epoca- schimbarilor-climatice/).