Știința 360 - 22 septembrie 2022 - Academicianul Costin D. Nenițescu, omagiat la 120 de ani de la naștere
22 Septembrie 2022, 17:51
Ocazie cu care, Academia Română, prin Secția de științe chimice și în colaborare cu Institutul de Chimie Organică și Supramoleculară „Costin D. Nenițescu“ al Academiei Române (https://acad.ro/institutia/institute.html?55#__) organizează, în perioada 22-23 septembrie a.c. simpozionul „Acad. Costin D. Nenițescu, 120 de ani de la naștere“ (https://acad.ro/institutia/comunicate/2022/44_25evenNenitescu.html)
Acad. Costin D. Nenițescu (1902-1970) este o personalitate marcantă a cercetării științifice românești din secolul XX, se arată în comunicatul de presă al Biroului de presă al Academiei Române. Doctor în chimie la Școala Politehnică din München, este chimistul care a realizat prima ediție a unei cărți de chimie organică (Elemente de chimie organică, 1928). Tratatul de „Chimie organică“, scris la numai 26 de ani, a rămas unic în literatura de specialitate şi a constituit, pentru zeci de generații de chimiști români, cel mai important reper ştiinţific, dovedindu-şi încă actualitatea. În același an publică tratatul de „Chimie generală“ și el o lucrare științifică de pionierat.
În anul 1935 Costin D. Nenițescu își începe cariera didactică la Facultatea de Chimie Industrială a Politehnicii din București, fiind implicat activ și în cercetările din domeniul chimiei organice.
În literatura de specialitate există patru reacţii şi patru hidrocarburi care-i poartă numele.
A elaborat numeroase procedee tehnologice pentru fabricarea medicamentelor, a contribuit la realizarea de sinteze din clasa indolului şi pirolului, la mecanismul reacţiei Scholl, la investigarea oxidării hidrocarburilor cu acid cromic, a polimerizării etilenei la presiune joasă, a izomerizări hidrocarburilor afilatice sub acțiunea clorurii de aluminiu.
A fost membru al Academiei „Leopoldina“ din Halle, al Academiilor de Ştiinţe din Berlin și din München, fiind distins cu Medalia de aur „A. W. v. Hofmann“ a Societății de Chimie din Germania (1970).
În 1945 devine membru al Academiei Române, iar în perioada 1959-1970 a coordonat activitatea Secției de științe chimice din cadrul Academiei, în calitate de președinte.
Institutul de Chimie Organică și Supramoleculară, care îi poartă astăzi numele, continuă direcțiile științifice de analiză în domeniul chimiei hidrocarburilor și al compuşilor heterociclici, trasate de reputatul chimist român, dezvoltând în prezent și proiecte de cercetare în sinteza organică și tehnologii pentru industria chimică de mare tonaj.
Invitat, la Știința 360, Acad. Marius Andruh, vicepreședinte al Academiei Române.