Știința 360 - 17 ianuarie 2024 - 2023 a însemnat ”o creștere calitativă și cantitativă semnificativă a activității în domeniul combaterii abuzurilor sexuale împotriva copiilor”
17 Ianuarie 2024, 14:00
Este una dintre concluziile prezentate ieri, 16 ianuarie a.c., în cadrul conferinței de presă organizată la Parchetul de pe lângă Tribunalul București.
În ultimii ani, la Parchetul de pe lângă Tribunalul București și parchetele de pe lângă judecătoriile sectoarelor 1-6 București, activitatea de instrumentare dosarelor având ca obiect infracțiuni contra libertății și integrității sexuale comise asupra minorilor a constituit o prioritate, fiind luate o serie de măsuri în scopul consolidării capacității organelor de urmărire penală de a instrumenta acest tip de cauze și creșterii eficienței activității de urmărire penală, se arată în comunicatul de presă remis cu această ocazie.
În acest sens, au fost emise de către prim-procurorul Parchetului de pe lângă Tribunalul București mai multe dispoziții, între care menționăm: Printr-un ordin din 30.03.2022 s-a constituit, la nivelul acestei unități de parchet, în cadrul Secției de urmărire penală, un grup de lucru format din procurori specializați în instrumentarea cauzelor având ca obiect infracțiuni contra libertății și integrității sexuale comise asupra minorilor (abuzuri sexuale), preluate în condițiile Codului de procedură penală de la unitățile de parchet subordonate, respectiv de la parchetele de pe lângă judecătoriile sectoarelor 1-6 București.
Ulterior, în baza unui ordin din 13.03.2023, au fost desemnați, la nivelul parchetelor de pe lângă judecătoriile sectoarelor 1-6, procurori specializați care să instrumenteze exclusiv cauze de abuzuri sexuale comise împotriva minorilor. Ca urmare a măsurilor dispuse, la sfârșitul anului 2023 se constată o creștere calitativă și cantitativă semnificativă a activității în domeniul combaterii abuzurilor sexuale împotriva copiilor.
Astfel, în cursul anului 2023 au fost întocmite un număr de 80 rechizitorii și 3 acorduri de recunoaștere a vinovăției, față de 48 de rechizitorii și un acord de recunoaștere a vinovăției în anul 2022 și față de 36 de rechizitorii în anul 2021. Se constată, de asemenea, o creștere a celerității urmăririi penale, 80% dintre dosarele trimise în judecată în anul 2023 fiind înregistrate în anii 2022 și 2023.
Un aspect deosebit de important al activității de instrumentare a cauzelor de abuzuri sexuale împotriva copiilor îl reprezintă modalitatea de interacțiune a organelor de urmărire penală cu copii victime și, în special, realizarea procedeului probator al audierii, activitate prin care se urmărește nu doar aflarea adevărului, ci și protejarea pagina 2/2 emoțională a copilului. Audierea copiilor victime ale abuzurilor sexuale se desfășoară exclusiv în camera special amenajată de la nivelul Parchetului de pe lângă Tribunalul București, urmărindu-se astfel ca niciun copil care dezvăluie un abuz sexual să nu mai fie audiat în cadrul secțiilor de poliție sau alte spații improprii asigurării unei protecții emoționale adecvate.
Acest aspect a fost posibil, pe de-o parte, datorită amenajării în cursul anului 2022 în sediul Parchetului de pe lângă Tribunalul București, a unei noi săli de audiere moderne și, pe de altă parte, asigurării unei reale specializări a procurorilor în domeniul tehnicilor de audiere a copiilor victime.
Facem mențiunea că, în cursul anului 2023, un număr de 6 procurori specializați au continuat activitatea de formare profesională în domeniul tehnicilor de audiere sub îndrumarea unuia dintre cei mai buni specialiști din lume în domeniul Protocolului NICHD (prof. Irit Hershkowitz – Universitatea Haifa, Israel), activitatea fiind realizată în cadrul unui proiect al Asociației pentru Victimele Infracțiunilor Sexuale, finanțat de UNICEF – România.
În camera special amenajată de la Parchetul de pe lângă Tribunalul București, numai în cauzele de abuz sexual, în anul 2023 au fost efectuate 248 audieri de minori victime sau martori, fiind folosit protocolul NICHD-Standard sau NICHD-Revizuit.
La sfârșitul lunii octombrie 2023, potrivit datelor statistice ale Parchetului de pe lângă Tribunalul București, erau în lucru un număr de 467 de dosare având ca obiect abuz sexual contra minorilor, astfel: Parchetul de pe lângă Judecătoria Sectorului 1 București - 83; Parchetul de pe lângă Judecătoria Sectorului 2 București – 78; Parchetul de pe lângă Judecătoria Sectorului 3 București – 61; Parchetul de pe lângă Judecătoria Sectorului 4 București – 49; Parchetul de pe lângă Judecătoria Sectorului 5 București – 61; Parchetul de pe lângă Judecătoria Sectorului 6 București – 84; Parchetul de pe lângă Tribunalul București – 51.
În perspectiva anului 2024 se urmărește păstrarea și consolidarea sistemului actual de instrumentare și soluționare a cauzelor ce au ca obiect infracțiuni contra libertății și integrității sexuale comise asupra minorilor (abuzuri sexuale) și creșterea numărului de astfel de cauze care să fie preluate de Parchetul de pe lângă Tribunalul București. De asemenea, se va acorda atenție consolidării formării profesionale specifice a procurorilor specializați în instrumentarea acestor cauze, reeditării și actualizării ghidului de bune practici întocmit în acest domeniu de Parchetul de pe lângă Tribunalul București, operaționalizării protocoalelor încheiate cu direcțiile generale de asistență socială și protecția copilului de la nivelul sectoarelor 1- 6 din București și îmbunătățirii modului de colectare a datelor privind aceste cauze, se mai menționează în comunicatul de presă al Compartimentului de informare și relații publice din cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul București.
La conferința de presă au participat Adrian Țîrlea, Prim-procuror al Parchetului de pe lângă Tribunalul București și Marian Trușcă, Procuror la Parchetul de pe lângă Tribunalul București - Secția de urmărire penală.