Știința 360 - 10 iunie 2020: Plantele, ca sursă de energie si instrument pentru decontaminare
10 Iunie 2020, 08:31
Asta se va intampla iî cadrul proiectului SPIRE, „Ecosistem Regenerativ Inteligent Post-Industrial”, un proiect coordonat de Municipiul Baia Mare, într-un parteneriat din care mai fac parte URBASOFIA, INDECO SOFT, ARIES Transilvania, Zona Metropolitană Baia Mare, Universitatea de Științe Agricole și Medicină Veterinară Cluj Napoca și Clusterul Green Energy din Covasna.
Aproape 8 hectare de terenuri contaminate din Baia Mare vor deveni, în următorii 3 ani, adevărate „laboratoare vii” unde vor fi cultivate aceste plante, ca soluții de fitoremediere, și se va urmări modul în care acestea absorb metalele grele din sol.
Pe baza primelor rezultate, obținute de pe aceste 8 hectare, proiectul se va extinde și în Zona Metropolitană Baia Mare, pe cele aproximativ 650 de hectare de terenuri poluate, care vor fi curățate și redate utilizării publice.
Bugetul total al proiectului este 3,264,800.50 Euro, din care finanțare nerambursabilă din Fondul European pentru Dezvoltare Durabilă 2,611,840.40 Euro prin programul Urban Innovative Actions (UIA – Acțiuni Urbane Inovative).https://www.facebook.com/UIASPIRE, http://spire.city/
Interviu cu Prof. dr. Roxana Vidican, decanul Facultății de Agricultură, Universitatea de Științe Agricole si Medicină Veterinară din Cluj Napoca, partener în proiectul SPIRE - Ecosistem Regenerativ Inteligent Post-Industrial.
Sursa foto http://cercetare.usamvcluj.ro/ISV/prof-dr-roxana-vidican/
Sursa foto http://spire.city/