Sorina Stanca: „Bibliotecile devin din ce în ce mai mult niște spații ale comunității și (...) e foarte important ca bibliotecile să țină pasul cu tehnologia, pentru că (...) tehnologia va fi înglobată în bibliotecă”
13 Noiembrie 2024, 15:20
Emil Isac – Muzeul din bibliotecă (https://new.bjc.ro/?tribe_
Finanțat prin Administrația Fondului Cultural Național, proiectul își propune să valorifice potențialul colecției de documente, atât carte, cât și o serie de fotografii de familie, obiecte personale care au aparținut scriitorului clujean Emil Isac, scriitor care provine dintr-o familie de intelectuali clujeni, cu o contribuție importantă la Marea Unire.
Noi am intrat în posesia acestei colecții la momentul retrocedării casei către familie și am început să valorificăm colecția respectivă în primul rând prin digitizare dar, fiind vorba aici și de obiecte de muzeu (...),am început o colaborare cu Muzeul Național de Istorie al Transilvaniei din Cluj și cu Universitatea de Arte și Design, spune Sorina Stanca, managerul Bibliotecii Județene ”Octavina Goga” din Cluj Napoca, prezentă la Conferința ANBPR BIBLIOPUBLICA, găzduită în 11 și 12 noiembrie a.c. de Biblioteca Națională a României, partener și în organizarea conferinței.
(...) Și a ieșit un muzeu virtual care se poate viziona online din pagina de internet a bibliotecii cu posibilitatea de a integra acolo colecțiile cu full text-ul lor (...) pentru a facilita accesul publicului de oriunde s-ar afla pe mapamond. Colecția online este doar o provocare adresată celor care doresc să afle mai multe informații despre muzeul Emil Isac din biblioteca noastră.
(...) Tehnologia ne ajută să spunem cât mai multor persoane despre faptul că în bibliotecă există acest muzeu, există această colecție, este accesibilă și ...veniți să vedeți, dacă aveți drum prin Cluj-Napoca, să vedeți ce avem acolo la muzeul Emil Isac!
Pe larg, în interviul acordat de Sorina Stanca emisiunii Știința 360.