Şcoala Carpatină de Fizică
10 Iulie 2018, 10:29
La Sinaia, între 2 si 14 iulie a.c., în organizarea Institutului de Fizică și Ingienrie Nucleară Horia Hulubei, IFIN - HH de la Măgurele, are loc Şcoala Carpatină de Fizică, cu tema: ”Nuclee exotice și Astrofizică Nucleară / Astrofizica de particule. Fizica Acceleratoarelor Mici”
”în 1964, un grup de cercetători din Institutul de Fizică Atomică se reunea la Bucureşti cu scopul de a învăţa unul de la altul şi de la un singur invitat din străinătate, de a discuta noutăţile de atunci din domeniul fizicii nucleare. (...) Nu cred că s-au gândit vreun moment că scriu istorie, pur şi simplu au simţit nevoia comunicării şi a discuţiilor pe teme ştiinţifice între specialişti, între specialişti şi începători, într-un cadru dens şi organizat, într-o formă care a devenit şi a rămas încă utilă.”, spune dr.fiz. Livius Trache, organizatorul principal al acestei şcoli, într-un interviu realizat de Corina Negrea:
În cadrul şcolii de vară, duminică, 8 iulie, s-a mers în vizită la Laboratorul de măsurări în fond de radiații ultrascăzut, care aparţine de Departamentul de Fizica Vieţii şi a Mediului al Institutului de Fizică și Inginerie Nucleară Horia Hulubei, IFIN - HH de la Măgurele, amplasat în Salina Prahova, în Mina Unirea (acum deschisă doar în scop turistic; sarea se scoate din alte galerii, şi se spune că este o sare de o calitate excelentă!)
A fost şi Corina Negrea acolo şi a stat de vorbă cu dl dr.fiz. Romul Mărgineanu, cercetător, cel care a înfiinţat laboratorul: