Pentru prima oară în România se va face studiul norilor
16 Mai 2017, 06:46
Institutul INOE 2000 prin Departamentul de Teledetecție construiește Centrul de Cercetare a mediului și Observarea Terrei, un proiect finanțat din fonduri structurale, care are în vedere construcția unei mari infrastructuri de cercetare dezvoltare pe acest topic de cercetare a mediului și care v-a veni în sprijinul misiunilor satelitare ce vor fi lansate în viitorul apropiat de Agenția Spațială Europeană.
Institutul INOE 2000 prin Departamentul de Teledetecție va construi singurul supersite de măsurători atmosferice din estul Europei pentru studiul norilor, studii care vor putea da prognoze pentru schimbările climatice la nivel regional. Cea mai mare parte a laboratoarelor vor fi amplasate în aer liber, iar aparatele vor monitoriza continuu calitatea aerului.
Construcția propriuzisă este una specială, va avea acoperiș rabatabil, cu sistem de detectare a picăturilor de ploaie care va permite închiderea lui când începe ploaia, iar echipamentele se vor orienta către soare.
Laboratoarele vor fi de tip cameră curată, unde temperatura, presiunea și particulele aflate în suspensie în aer sunt strict controlate. Bunăoară, variația de temperatură în asemenea incinte nu trebuie să depășească o jumătate de grad Celsius, lucru care nici un sistem de aer condiționat, obișnuit nu il poate asigura.
Interviu cu dr. Doina Nicolae - coordonatoarea Departamentul de Teledetecție, INOE 2000.