Pastila antistres: Auto-eficacitatea - un instrument în depășirea situațiilor complexe
06 Septembrie 2022, 08:01
Te-ai gândit că a-ți măsura zona de auto eficacitate în care te afli presupune a te întâlni cu o provocare? Care este tendința ta atunci când lumea din jur se schimbă brusc? Corpul tău își activează energia pentru a acționa sau te îndoiești de propriile tale abilități de a te ridica și de a depăși dificultățile pe care ți le aduce în cale viața?
Aceasta este întâlnirea cu auto eficacitatea cu dorința și credință de a reuși.
Termenul de autoeficacitate se referă la încrederea unui individ în capacitatea sa de a îndeplini o sarcină sau de a atinge un scop sau, altfel spus credința unei persoane în capacitatea sa de a reuși într-o anumită situație.
Conceptul a fost dezvoltat inițial de psihologul Albert Bandura profesor emerit la Universitatea Stanford. El a descris aceste capacități sau altfel spus – credințe, ca factor determinant al modului în care oamenii gândesc, se comportă și simt. 1
După cum au demonstrat Bandura și alți cercetători, autoeficacitatea poate avea un impact asupra noastră influențându-ne stările psihice, comportamentele și chiar nivelul de motivație. 2 Auto-eficacitatea determină ce obiective alegem să urmărim, modul în care ne îndeplinim aceste obiective și modul în care reflectăm asupra propriei noastre performanțe.
Îți reamintesc că - în cabinetul de psihologie înveți cum să îți construiești o nouă perspectivă asupra situațiilor generatoare de stres. Înveți tehnici prin care să îți îmbunătățești starea de spirit atunci când te confrunți cu sarcini dificile sau provocatoare și te antrenezi să rămâi optimist și încrezători în abilitățile tale, chiar și atunci când lucrurile devin dificile.
O zi frumoasă vă doresc! Cu bine!
Roxana Alexandra POPA
Psiholog clinician & Psihoterapeut
*Această postare are doar scop informativ. Nu înlocuiește sfatul, diagnosticul sau tratamentul profesional sau psihologic. Contactați întotdeauna furnizorul dvs. de servicii de sănătate calificat înainte de a implementa orice nouă tehnică de dezvoltare personală sau de intervenție de sănătate.
Bibliografie: Bandura, Albert - „Self-Efficacy: The Exercise of Control 1st Edition”
Rubrică coordonată de Mihaela Ghiță