Numărul copiilor sub un an care au murit în mediul rural în 2023, cu 40% mai mare decât cel din urban
08 August 2024, 12:22
În anul 2023, din cele 897 de decese înregistrate la copiii sub un an, 372 sunt în mediul urban, în timp ce 525 în mediul rural, unde accesul la servicii medicale în perioada sarcinii și în primul an de viață al copilului este îngreunat.
Conform celui mai recent studiu Salvați Copiii România, accesul la servicii medicale în comunitățile rurale și dezavantajate este esențial, iar dotarea cabinetelor medicale din zone defavorizate a dus la o creștere semnificativă a prezentării la medic a femeilor gravide și a copiilor de până la 5 ani. Astfel, s-a înregistrat o creștere cu 19% a numărului de femei gravide care s-au prezentat la control în perioada prenatală și cu 20% a numărului de copii de până la 5 ani care s-au prezentat la cabinetul medical în ultimul an. Totodată, rezultatele studiului arată o creștere cu 21% a numărului de consultații, de aproape patru ori mai mult decât media națională; în plus, 73% dintre medicii de familie au declarat o creștere a numărului de consultații cu caracter preventiv; 83% dintre medici au apreciat că în ultimul an a crescut numărul de femei gravide care apelează la serviciile medicului de familie, iar 92% dintre pacientele intervievate au remarcat o îmbunătățire a serviciilor medicale din cabinetul medical din localitate.
Cercetarea sociologică s-a desfășurat în cadrul proiectului „Primul pas spre sănătate” implementat de Salvați Copiii în 40 de cabinete din mediul rural, iar colectarea datelor s-a realizat pe baza chestionarelor și interviurilor aplicate în rândul a 445 de respondenți, prelucrarea informațiilor statistice utilizând analiza interferențială a datelor colectate.
Manager de proiect Silvia Burcea, a prezentat principalele concluzii desprinse din raportul de impact al proiectului „Primul pas spre sănătate”, într-un interviu realizat de Marilena Frâncu.