Noi studii relevă faptul că varianta Omicron are mai puține șanse să afecteze plămânii
03 Ianuarie 2022, 14:19
Conform unui articol publicat astăzi, în The Guardian, un număr tot mai mare de dovezi indică faptul că varianta Omicron infectează mai degrabă gâtul decât plămânii, fapt ce ar putea explica de ce această variantă pare să fie mai infecțioasă, dar mai puțin mortală față de alte tulpini ale virusului. Șase studii (patru publicate de la Ajunul Crăciunului) au descoperit că Omicron nu dăunează plămânilor la fel de mult ca varianta Delta și alte variante anterioare ale virusului SARS-CoV-2.
Deenan Pillay, profesor de virusologie la University College din Londra a declarat că „rezultatul tuturor mutațiilor care fac ca Omicron să fie diferit de variantele anterioare este că s-ar putea să-și fi modificat capacitatea de a infecta diferite tipuri de celule. În esență, pare să fie mai capabil să infecteze tractul respirator superior, respectiv celulele din gât, unde se poate înmulți mai ușor decât în celulele din plămâni. Acesta este un rezultat preliminar, dar rezultatele studiilor se îndreaptă în aceeași direcție.”
Dacă virusul produce mai multe celule în gât, asta îl face mai transmisibil, ceea ce explică răspândirea rapidă a variantei Omicron. Un virus care afectează mai mult țesutul pulmonar, va fi potențial mai periculos, dar pe de altă parte, mai puțin transmisibil.
Conform unui raport preliminar recent al Grupului de Cercetători în Virusologie Moleculară de la Universitatea din Liverpool, Omicron produce „o boală mai puțin severă” la șoareci, a precizat prof. James Stewart. Lucrarea arată că șoarecii infectați cu Omicron pierd mai puțin în greutate, au încărcături virale mai mici și trec printr-o pneumonie mai puțin severă. „Este o bucată dintr-un puzzle. Modelul animal sugerează că boala este mai puțin severă decât Delta și virusul original din Wuhan. Trecerea prin boală la animale și recuperarea după boală par să fie mai rapide, lucru care certifică ultimele date clinice. Aceste ultime descoperiri sunt o veste bună, dar asta nu înseamnă că putem lăsa garda jos, pentru că există consecințe grave pentru persoanele aflate la risc, care pot merge până la deces” – a mai precizat prof.James Stewart citat de The Guardian.
Sursă FOTO - www.theguardian.com