Nobel 2022: Premiul Nobel pentru Pace, câștigat de belarusul Ales Bialiatski, organizația rusă Memorial și Centrul pentru libertăți civile din Ucraina
07 Octombrie 2022, 14:06
Activistul belarus Ales Bialiaţki, organizaţia rusă de apărare a drepturilor omului Memorial şi organizaţia ucraineană Centrul pentru Libertăţi Civile sunt laureaţii Premiului Nobel pentru Pace din 2022, pentru eforturile lor de a documenta abuzurile asupra drepturilor omului, a anunţat vineri Comitetul Nobel din Norvegia, potrivit agenţiilor internaţionale de presă.
Acest Premiu Nobel pentru Pace acordat unor organizaţii care au cercetat abuzurile asupra drepturilor omului survine în contextul în care Ucraina luptă împotriva unei invazii ruse care a atras acuzaţii că au fost comise numeroase crime de război.
"Laureaţii Premiului pentru Pace reprezintă societatea civilă din ţările lor de origine. Ei promovează de mulţi ani dreptul de a critica puterea şi de a proteja drepturile fundamentale ale cetăţenilor", a explicat Comitetul Nobel din Norvegia în motivaţia sa.
"Au depus eforturi remarcabile pentru a documenta crimele de război, abuzurile asupra drepturilor omului şi abuzul de putere. Împreună demonstrează importanţa societăţii civile pentru pace şi democraţie", se mai arată în motivaţie.
"Comitetul Nobel din Norvegia vrea să onoreze trei campioni remarcabili ai drepturilor omului, democraţiei şi coexistenţei paşnice între cele trei ţări vecine - Belarus, Rusia şi Ucraina", a declarat preşedinta sa, Berit Reiss-Andersen.
Ales Bialiaţki a ajutat la crearea grupului de apărare a drepturilor omului Viasna şi se află în prezent în detenţie în Belarus.
De altfel, Comitetul Nobel din Norvegia a făcut apel vineri la Belarus să îl elibereze pe Bialiaţki.
"Mesajul nostru este de a cere autorităţilor din Belarus să-l elibereze pe Bialiaţki şi sperăm că acest lucru se va întâmpla şi că el va veni la Oslo pentru a primi premiul", a spus Berit Reiss-Andersen.
"Însă există mii de deţinuţi politici în Belarus şi mă tem că dorinţa mea nu este foarte realistă", a adăugat preşedinta Comitetului Nobel din Norvegia.
Soţia lui Ales Bialiaţki, Natalia Pinciuk, a transmis, ca reacţie la anunţarea premiului, că este copleşită de "emoţie" şi "recunoştinţă", potrivit AFP.
În acelaşi timp, politicianul belarus Franak Viacorka, purtător de cuvânt al opoziţiei din ţara sa, a declarat că Premiul Nobel pentru Pace acordat lui Bialiaţki este o recunoaştere pentru întregul popor belarus care este împotriva liderului autoritar Aleksandr Lukaşenko.
El a spus pentru Reuters că Bialiaţki este închis în condiţii inumane şi şi-a exprimat speranţa că premiul va duce la eliberarea sa.
"Este ţinut în condiţii inumane şi sperăm că (premiul) va ajuta la eliberarea sa şi a altor mii de persoane din celulele lui Lukaşenko şi ale KGB-ului", a adăugat Viacorka.
La rândul său, lidera belarusă de opoziţie Svetlana Tihanovskaia, aflată în exil, a spus că acest premiu este recunoaşterea luptei belaruşilor împotriva regimului Lukaşenko.
"Premiul este o recunoaştere importantă pentru toţi belaruşii care luptă pentru libertate şi democraţie", a scris ea pe Twitter.
Organizaţia Memorial din Rusia a fost creată după prăbuşirea Uniunii Sovietice pentru a documenta abuzurile asupra drepturilor omului din acea perioadă. Ea a fost obligată să se dizolve în prima parte a acestui an în contextul presiunii autorităţilor ruse asupra organizaţiilor care s-au opus invaziei din Ucraina.
Biroul din Germania al organizaţiei Memorial a transmis de la Berlin că premiul primit este o "recunoaştere a activităţii noastre privind drepturile omului şi în special a colegilor noştri din Rusia care au suferit şi continuă să sufere de pe urma unor atacuri şi unei represiuni inimaginabile".
Reprezentanţii Biroului Memorial din Berlin au mai precizat că premiul le întăreşte hotărârea de a-i sprijini pe colegii lor din Rusia.
Preşedinta Comitetului Nobel din Norvegia a mai declarat că premiul "nu este îndreptat împotriva (preşedintelui rus Vladimir) Putin, de ziua sa (care este vineri - n.r.) sau de oricare altă zi, cu excepţia faptului că guvernul său, ca şi cel din Belarus, este unul autoritar şi îi atacă pe activiştii pentru drepturile omului".
În Rusia, "societatea civilă şi apărătorii drepturilor omului sunt reprimaţi, iar asta vrem să transmitem prin acest premiu".
Anul trecut, Premiul Nobel pentru Pace a mers la doi campioni al libertăţii presei şi informaţiilor, jurnalista filipineză Maria Ressa şi jurnalistul rus Dmitri Muratov.
Premiul, care constă într-o diplomă, o medalie de aur şi un cec de 10 milioane de coroane (912.000 de euro), care va fi împărţit între laureaţi, va fi înmânat la 10 decembrie în cadrul unei ceremonii la Oslo.
AGERPRES