Muzeul memoriei și Telefonul amintirilor
27 Noiembrie 2017, 07:00
În expoziția organizată cu prilejul Săptămânii europene a roboticii, am întâlnit Telefonul amintirilor, un robot mai puțin obișnuit, l-aș putea numi robot telefonic, de fapt este o instalație telefonică, ce accesează o colecție de povești, amintiri ale celor care au fost contemporani cu evenimentele istorice ale secolului al XX-lea. Povești pe care le poți asculta în receptorul unui telefon cu disc, folosit până acum vreo 20-25 de ani și acesta un obiect al amintirilor.
Telefonul amintirilor poate fi găsit în câteva muzee și case memoriale din București și Iași: Muzeul Suțu, Casele memoriale Liviu Rebreanu, Geoge Bacovia, Ion Minulescu, Tudor Arghezi și face parte dintr-un proiect mai larg numit ”Muzeul Memoriei”, ințiat de asociația PunctArt.
Muzeul Memoriei este un demers educațional, cultural și de cercetare de lungă durată, menit să recupereze aminirile dintr-un univers trecut, reconstituiri sonore ale Bucureștiul din timpul Primului Război Mondial, plecând de la jurnale, fotografii, obiecte, cărți poștale etc. Telefonul funcționează și ca o capsulă a timpului: vizitatorii pot să își înregistreze un mesaj audio pe care să îl primească peste un an.
Orice utilizator poate încărca pe site amintirile familiei sale de la început de secol XX (scrisori, cărți poștale, fotografii etc.), iar echipa de specialiști a organizației culturale Punctart le va pune în context istoric. Materialele finale se vor regăsi în 2018 într-o expoziție multimedia interactivă, care va conține o parte din amintirile celor care au contribuit la proiect cu povestea familiei lor.
Asociația Punctart este un demers cultural pornit în 2015 de către o echipă multidisciplinară de artiști profesioniști. În doi ani, Punctart a devenit o platformă de dialog, un spațiu de întâlnire între mediul artistic independent, instituțiile publice și mediul privat. Pentru că mediul cultural contemporan are nevoie de un canal de comunicare nou, distinct, Punctart dezvoltă produse culturale interdisciplinare care cercetează relația dintre artă și comunitate, prin utilizarea noilor tehnologii.
Interviu cu Smaranda Pasnicu - managerul proiectului ”Muzeul Memoriei”
Realizator Mihaela Ghiță