Monitorizarea și cercetarea mediului susțin securitatea națională
11 Noiembrie 2019, 08:56
Acesta este mesajul workshopului dedicat
relației dintre monitorizarea mediu și securitate națională,
problema securității de mediu, o direcție în plină dezvoltare pe plan global și european, care începe să primească atenție și în România.
Divizia de științe sociale a Institutului de Cercetări al Universității din București – ICUB și un grup
de centre de cercetare din Universitatea din București implicate în proiectul INTER-ASPA (http://www.inter-aspa.ro/) a
organizat o întâlnire de lucru cu 24 de participanți având următoarele obiective: evaluarea detaliată
a necesității
asocierii monitoringului integrat al mediului politicii de securitate națională a României, evaluarea
oportunității
inițierii acțunilor susținute de comunicare coerentă a priorităților legate de starea naturii
din spațiul cunoașterii academice spre cel decizional precum și evaluarea
fezabilității
includerii pe termen mediu a unor priorități legate de starea capitalului natural pe agenda decidenților din zona securității naționale.
Evenimentul a avut loc în zilele de 9 și 10 noimebrie a.c. la Stațiunea Zoologică de la Sinaia a Universității
din București (https://unibuc.ro/despre-ub/recreere-si-timp-liber/statiunea-zoologica-sinaia/) în cadrul proiectului INTER-ASPA, „INstrumente de modelare a proceselor de inTERfaţă Apă – Sol – Plante – Aer pentru administrarea inteligentă şi durabilă a bazinelor hidrografice
şi a ecosistemelor dependente de apa subterană la multiple scări spaţio-temporale în condiţiile schimbărilor climatice” .
Credit foto Marius Skolka
Interviu cu lector dr. Virgil Iordache,
Director adjunct al proiectului și directorul Centrului de servicii ecologice
al Universității București, Laboratorul de Bioremediere și Biogeochimie al Facultății de biologie a Universității din București.
Sursa foto http://old.unibuc.ro/prof/iordache_v_a/
13.11.2019
”Asocierea monitoringului integrat al mediului cu politica de securitate națională a României: necesitate, oportunitate, fezabilitate” a fost tema workshopului dedicat relației dintre monitorizarea mediului și securitate națională care a avut loc recent la Sinaia.
Divizia de științe sociale a Institutului de Cercetări al Universității din București – ICUB (https://icub.unibuc.ro/) și un grup de centre de cercetare din Universitatea din București, implicate în proiectul INTER-ASPA (http://www.inter-aspa.ro/) a organizat, în zilele de 9 și 10 noiembrie, o întâlnire de lucru pe această temă.
De ce securitatea de mediu trebuie să fie o problemă de securitate națională aflați din interviu cu Andrei Miroiu, dr. în științe sociale în cadrul ICUB, Centrul de Cercetări al Universității București, specializat în studii și politici internaționale și de securitate.
Sursa foto www.google.com
Evenimentul a avut loc în cadrul proiectului INTER-ASPA, „INstrumente de modelare a proceselor de inTERfaţă Apă – Sol – Plante – Aer pentru administrarea inteligentă şi durabilă a bazinelor hidrografice şi a ecosistemelor dependente de apa subterană la multiple scări spaţio-temporale, în condiţiile schimbărilor climatice” la Stațiunea Zoologică de la Sinaia a Universității din București.