Medicina viitorului se pregătește la Politehnica
08 Decembrie 2016, 06:08
Astăzi vorbim despre un dispozitiv capabil să evalueze capacitatea celulelor stem de a se transforma în celule osoase și despre proiectul în urma căruia acest dispozitiv va fi pus la dispoziția medicilor, a bioinginerilor sau tehnicienilor din domeniul medical.
În medicina regenerativă se folosesc celule stem pentru repararea țesuturilor, dar mai puțin de jumătate din celulele stem implantate se vor transforma în celule capabile să formeze țesut viabil. Ca urmare medicii au nevoie pentru eficiența și acuitatea actului medical, de un dispozitiv care să îi avertizeze care sunt acele celule active pentru efectul maxim de regenerare. Sunt în vizită în laboratoarele din Politehnică, locul de unde a început acest proiect care va avea ca finalitate acest dispozitiv, proiect finanțat de ANCSI prin Programul operațional de Competitivitate, co-finanțat din Fondul European de Dezvoltare Regională.
Vorbim despre proiectul Biosenzori inovativi pe bază de grafenă în vederea testării potențialului osteogenic al celulelor stem umane pentru medicina regenerativă, cu dr. Mariana Ioniță cercetător, directorul pentru control funcțional și de calitate în cadrul acestui proiect.