Lecții de istorie într-o sută de ani
29 Noiembrie 2018, 06:00
”Sunt Camelia Moise, regizor de film și nepoata lui Gheorghe Moise, mort pe front în cel de-al doilea Război Mondial. Nu l-am cunoscut, evident, nici eu și nici tatăl meu. În ciuda acestui fapt, el este foarte prezent în viața mea prin certitudinea că, dacă acum trăiesc în această țară, așa cum e ea, i se datorează și lui. Am o singură fotografie cu el, alături de un prieten, cel care a venit acasă în 1945 și a povestit cum s-a stins și cum, la retragerea Armatei Române din Munții Tatra, în Cehoslovacia, pe vremea aceea, explozia unui obuz i-a retezat capul.”
Așa își începe Camelia Moise argumentarea proiectului său ”Lecții de viață într-o sută de ani”.
Suntem încă, contemporani cu oameni care au fost martori ai celui de al doilea război mondial, ba chiar, deși foarte puțini, cu cei care sunt de aceeași vârstă cu România Mare. Pe ei i-a căutat Camelia Moise, pentru a înregistra, până nu e prea târziu, mărturiile și amintirile care clădesc, în fond, istoria trăită a românilor.
Proiectul Cameliei Moise, un proiect sociologic în fapt, s-a concretizat într-un film documentar-istoric: ”Pe eroi să nu îi cauți în mormânt”, dar și cu un site și canal youtube www.lectiideistorieintrosutadeani.ro în care a publicat zecile de interviuri înregistrate cu veterani de război, oameni a căror medie de vărstă este de 97 de ani.
Interviu cu Camelia Moise regizor de film și absolventă a Facultății de Sociologie.
Realizator Mihaela Ghiță