Laserul de la Măgurele: o soluție în căutarea unei probleme
21 Aprilie 2017, 06:32
Nicolae Zamfir a explicat artiștilor ce înseamnă creația din perspectiva cercetătorului.
Aseară, la sediul Asociației Tranzit din România, a avut loc un eveniment curatoriat de artistul Claudiu Cobilanschi, întâlnirea artiștilor cu laserul de la Măgurele. Au fost prezenți un fizician - Nicolae Zamfir directorul proiectului ELI-NP și un filosof - Ana Bazac prof.univ la Universitatea Politehnica București.
ELI-NP, cea mai avansată infrastructură de cercetare din lume, aflată încă în construcție, va fi, nu doar un pol științific, dar, va provoca un adevărat tzunami social în întreaga zonă de Sud a Bucureștiului. Se vorbește despre o linie de metrou, care să ajungă la Măgurele, se vorbește despre modernizarea șoselei până acolo, despre modernizarea transportului în comun, centre culturale, de socializare și de relaxare. Statul ar urma să se ocupe de infrastructură, pentru ca savanţii să aibă legături rapide spre Gara de Nord, Aeroportul Otopeni şi Dunăre. Drumul până la nodurile de transport ar trebui să dureze cel mult 30 de minute.
Se vorbește de Laser Valley de la Măgurele, dar realitatea din teren este foarte departe de imaginația arhitecților care au proiectat viitorul orașului Măgurele.
Inerviuri cu acad. Nicolae Zamfir - directorul proiectului ELI-NP, Claudiu Cobilanschi - artistul care a curatoriat evenimentul, Vlad Basalici și Irina Bucan - artiști.