IUCN Dubna - locul unde tabelul lui Mendeleev se îmbogățește cu elemente super-grele
10 Decembrie 2018, 06:49
În ultimii 10 ani, Tabelul periodic al elementelor s-a îmbogățit cu încă 5 elemente, considerate în categoria elementelor supergrele.
Studiile pentru punerea lor în evidență au fost făcute în cadrul Institutului de Cercetări Nucleare de la Dubna (IUCN). Flerovium (Fl 114), Moscovium (Mc 115), Tennessine (Tn 117), Livermorium (Lv 116) , Oganesson (Og 118). Oganesson este cel mai greu element care completează Tabelul lui Mendeleev și poartă numele liderului științific, șeful Laboratorului de Cercetări Nucleare - Iuri Oganessian. Dar aceste elemente nu sunt doar rezultatul studiilor din IUCN Dubna ci sunt rezultat al studiilor făcute de colegii noștri fizicieni din întreaga lume. Este interesant de menționat că, anul 2019 a fost proclamat de cea de a 72 întrunire a Națiunilor Unite, ca fiind anul Tabelului Periodic al Elementelor, afirmă Victor Matveev, director general al Institutului Unificat de Cercetări Nucleare (IUCN) Dubna, Rusia
În 1956, IUCN Dubna a luat ființa prin aportul financiar a 11 state membre, printre care și România cu scopul de a aduce la un loc potențialul științific și material pentru a studia proprietățile fundamentale ale materiei. În cei 62 de ani zeci dintre cei mai buni și talentați fizicieni s-au format ca cercetători în laboratoarele de la Dubna.
Marți, 20 noiembrie 2018, academicianul Victor Matveev, director general al Institutului Unificat de Cercetări Nucleare (IUCN) Dubna, Rusia, a fost onorat cu distincția de Doctor Honoris Causa, oferită de Universitatea din București pentru activitatea remarcabilă în domeniul Fizicii particulelor elementare, a Fizicii energiilor înalte și a Teoriei cuantice a câmpului.
Interviu cu Victor Matveev, director general al Institutului Unificat de Cercetări Nucleare (IUCN) Dubna, Rusia
Realizator Mihaela Ghiță