ÎntreVecini: Cum pot câștiga locuitorii de la bloc până la 6.500 de euro pentru dezvoltare comunitară și o stație de încărcare mașini electrice
04 Februarie 2025, 11:28
Asociația „Între Vecini” a deschis înscrierile pentru „Incubatorul de Comunitate” și caută până la 100 de grupuri de vecini din România care doresc să-și dezvolte o comunitate la bloc. Fiecare grup va primi 1.500 euro și 12 luni de sprijin pentru proiecte comunitare. Cele mai bune 10 grupuri vor fi selectate pentru a participa la „Acceleratorul de Comunități” din 2026, cu premii de 5.000 euro și vor avea șansa de a câștiga marele premiu: o stație de încărcare pentru mașini electrice.
În prezent, „ÎntreVecini” susține 55 de comunități la bloc, din 21 județe din România, care au dezvoltat peste 150 de proiecte de comunitate pentru 9.000 de vecini implicați, precum festivaluri de cartier, grădini comunitare, concursuri sportive sau sisteme de colectare selectivă la bloc.
Despre Programul Incubator de Comunitate
Timp de 12 luni, grupurile de vecini selectate vor urma un proces ghidat și finanțat de ÎntreVecini, cu scopul de a dezvolta comunități unite, proactive, sănătoase și prospere. Programul este împărțit în 4 module, iar în fiecare modul grupul va dezvolta un proiect cu impact local. În acest program, grupurile vor beneficia de:
- 1.500 de euro pentru proiecte de comunitate
- Ateliere pentru dezvoltare comunitară cu specialiști (sociologi, jurnaliști, peisagiști etc.).
- Un facilitator comunitar dedicat, care îi va sprijini în implementarea activităților
- O comunitate națională de susținere și inspirație.
- Idei, resurse și materiale testate deja în cele 55 de comunități ÎntreVecini.
La finalul celor 12 luni, 10 grupuri de vecini vor fi selectate pentru un extra-grant de 5.000 de euro, iar dintre acestea, un grup va câștiga marele premiu – o stație de încărcare pentru mașini electrice.
Criterii de eligibilitate
Pentru a participa la apelul de înscrieri în program, grupul de vecini trebuie să locuiască la bloc, într-un oraș din România, să fie format din minimum 3 vecini și președintele asociației de proprietari. Un membru al echipei trebuie să acorde proiectului 4 ore/săptămână, ca facilitator comunitar voluntar.
Blocul trebuie să aibă o Asociație de Proprietari care poate colabora juridic cu ÎntreVecini. Procesul de înscriere presupune citirea Ghidului și completarea Formularului Aplicantului disponibil pe www.intrevecini.ro.
Termenul limită până la care sunt acceptate aplicațiile este 25 februarie 2025. Câștigătorii vor fi anunțați la finalul lunii februarie 2025.
Despre ÎntreVecini și comunitățile din rețea
ÎntreVecini este o organizație non-guvernamentală a cărei misiune este creșterea calității vieții, împreună, comunitate cu comunitate.
Motivăm, ghidăm și finanțăm grupuri de vecini să implementeze proiecte de impact la ei în cartier.
Ne dorim ca 20% din populația României să fie implicată în proiecte de comunitate până în 2030. În prezent susținem 55 de comunități în 21 județe din România, cu impact în rândul a peste 9,000 de români.