În spitalele din România, în fiecare oră moare un pacient cu insuficiență cardiacă
22 Martie 2018, 08:09
În lipsa unui program pentru această boală, o persoană diagnosticată cu insuficiență cardiacă (IC) în anul 2014 are 20% șanse să fie în viață în anul 2024
Un studiu recent făcut în România*, arată cât de grave sunt consecințele insuficienței cardiace, atât pentru pacienți, cât și pentru sistemul medical. Rata de mortalitate standardizată din cauza insuficienței cardiace cronice (IC) estimată pentru România (40/100.000 persoane) este de două ori mai mare decât in alte state din Uniunea Europeană.
În majoritatea țărilor din UE se desfășoară programe de prevenire, depistare precoce și urmărire a acestor pacienți, la risc sau cu diagnosticul de insuficiență cardiacă. Se estimează că 4.7% din populația peste 35 de ani a României suferă de insuficiență cardiacă (circa 560.000 de pacienți). În fiecare oră apar în medie 5 cazuri noi de insuficiență cardiacă (circa 45.000 cazuri noi/an). Dată fiind gravitatea acestei situații, Societatea Română de Cardiologie și Comisia pentru Sănătate Publică din Camera Deputaților a organizat marți, 20 martie a.c., o întâlnire de lucru pentru identificarea măsurilor necesare în vederea diminuării poverii IC asupra pacienților români, se arată într-un comunicat de presă al Societății Română de Cardiologie.
* Studiul se numeste IMPACTUL INSUFICIENȚEI CARDIACE CRONICE ÎN SISTEMUL DE SĂNĂTATE ROMÂNESC, autor Dr. Adrian Pană, Expert, Center for Health Outcomes&Evaluations
Despre problematica insuficienței cardiace am stat de vorbă, la emisiunea Știința în cuvinte potrivite din data de 22 martie a.c. cu Prof. Dr. Dragoş Vinereanu, medic primar cardiolog la Spitalul Universitar de Urgenţă din Bucuresti, Prorector al Universităţii de Medicină şi Farmacie „Carol Davila“ şi preşedinte al Societăţii Române de Cardiologie.