Idei în nocturnă - "Trecut, prezent și viitor: conviețuirea orașului cu virusul. Perspective franco-române"
28 Mai 2020, 14:13
28 mai 2020, 21.10 - 22.00
"Trecut, prezent și viitor: conviețuirea orașului cu virusul. Perspective franco-române"
Aceasta a fost tema webinarului organizat ieri, 27 mai a.c., de Institutul Francez din România și Ambasada Franței, în parteneriat cu asociația de dezvoltare urbană MKBT: Make Better.
Invitați au fost Michel LUSSAULT, Directorul Ecole urbaine de Lyon, Oana BADEA, Primarul Municipiului Aiud, Vera MARIN , De-a Arhitectura, ATU – Asociația pentru tranziție urbană și Bogdan SUDITU, moderatorul dezbatrilor, Universitatea din București / MKBT: Make Better.
O sinteză a câtorva dintre ideile discutate - la emisiunea Idei în nocturnă, între 21.10 - 22.00, la Radio România Cultural și pe www.radioromaniacultural.ro, realizator Corina Negrea.
”Actuala pandemie globală de Covid-19 a scos la iveală fragilitatea sistemului bazat pe orașe în continuă expansiune, iar efectele colaterale ale acesteia ar putea avea consecințe grave asupra viitorului societăților noastre.
Propagarea Covid-19 a fost accelerată de urbanizarea globală și de rețelele globale de mobilitate, răspândindu-se în spațiile cele mai dens populate, cele mai productive, cu legături sociale intense. Ceea ce păreau a fi până de curând punctele forte ale lumii urbane s-au transformat în potențiale riscuri, astfel încât acest virus pare a fi anti-urban. Orașele din întreaga lume au trebuit să-și “înghețe” unele dintre funcțiile lor vitale, iar locuitorii au fost îndemnați să stea acasă, însă în condiții variate care reflectă inegalitățile sociale.
Prin urmare, orașul contemporan și-a arătat lipsa de rezistență. Cum am putea să-l regândim pentru a conviețui mai bine cu riscurile sanitare?
Dacă această criză ne îndeamnă să ne gândim la un nou viitor pentru oraș, din ce modele noi ne putem inspira sau ce modele ne putem imagina pentru a-i reduce vulnerabilitatea și a preveni riscul de epidemii?
Cum putem învăța din trecut și prezent pentru a face lumea urbană mai rezistentă și mai polivalentă?
Este promovarea unui oraș local mai autonom o soluție fezabilă și eficientă?
Nu există oare riscul de a crea noi citadele?” (https://www.facebook.com/events/242489693700370/ )
Sursa foto: https://www.facebook.com/InstitutulFrancez/photos/gm.242489753700364/3382306288454524/?type=3&theater
https://www.mixcloud.com/RadioRomaniaCultural/idei-%C3%AEn-nocturn%C4%83-trecut-prezent-%C8%99i-viitor-convie%C8%9Buirea-ora%C8%99ului-cu-virusul/